Deel dit bericht:

14 augustus 2023

Leestijd: 2 minuten

Codependentie Relatieverslaving


Vergeving is niet iets eenmaligs maar een manier van leven

VERGEVING IS NIET IETS EENMALIGS MAAR EEN MANIER VAN LEVEN????

(Martin Luther king)

Er bestaan een aantal misverstanden over vergeving. Allereerst dat je het doet voor een ander. Ik vergeef jou en dan ben jij vrij….

Volgens een aantal spirituele leraren waaronder Martin Luther King is het precies andersom. Je vergeeft een ander om ZELF vrij te zijn. Vrij te zijn van jouw oordelen. Vrij van wrok, vrij van woede, vrij van verdriet vrij van slachtofferschap.

En ander misverstand is dat vergeven maar af en toe nodig is. Een andere manier van kijken is dat vergeving een levenshouding kan zijn. Iets wat onderdeel is van je ware liefdevolle natuur.

Vergeving als manier van leven betekent dat je open blijft staan voor meerdere perspectieven. Is het mogelijk dat de ander gehandeld heeft vanuit hun beste kunnen en weten? Is het mogelijk dat ze gehandeld hebben vanuit hun eigen motieven, behoeften en wensen? Inplaats van dat ze jou willens en wetens pijn hebben gedaan?

In het geval je te maken hebt gehad met narcistisch misbruik heeft de narcist jou hoogst waarschijnlijk doelbewust pijn gedaan maar is dit tevens onderdeel van zijn of haar overlevingsstrategie. In de eerste plaats handelt hij of zij dus vanuit een eigen behoefte.

1 van de fasen van herstel van relatieverslaving en codependentie is vergeven. Het vergeven van jouw eigen oordelen zodat je vrij kunt zijn en kunt leven vanuit liefde en vreugde inplaats vanuit woede en wrok.????

Let op:

Vergeven betekent niet:

De schuld op je nemen​
​Bagatelliseren
Goed maken
Goed praten
Liefhebben
De ander weer vertrouwen
De ander weer toelaten in je leven
Vergeten
Over je heen laten lopen
De ander willen veranderen

Voorafgaand aan het vergeven is het heel belangrijk om eerst gevoelens van boosheid en verdriet toe te laten en niet meteen naar de fase van vergeving over te gaan. De kans zit er anders in dat vergeving een vorm van onderdrukken wordt. Veel mensen die last hebben van codependentie zijn hier gevoelig voor.

Deel dit bericht:

14 augustus 2023

Leestijd: 2 minuten

Codependentie Relatieverslaving


Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat?

Dan is dat waarschijnlijk ook zo…
Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting.