Claudia Krumme

Van afhankelijkheid naar een onafhankelijk, blij, vrij en liefdevol leven.
Mij lukte het. Jij kan het ook.

Mijn verhaal

Misschien weet jij net als ik al heel lang dat je last hebt van symptomen van codependentie (overafhankelijkheid) en of relatie-liefdesverslaving die gepaard gaat met de zogenaamde traumabinding. Ik was denk ik een jaar of 18 toen ik voor het eerst van deze begrippen hoorde. Ik las het boek van Robin Norwood “Als hij maar gelukkig is” waardoor duidelijk werd wat er met mij en mijn onveilig gehechte vriendinnen aan de hand was.. Ik wist toen alleen nog niet dat het nog heel wat jaartjes zou gaan duren voordat ik de bereidheid zou vinden om er echt iets aan te doen. Ik moest eerst nog veel meer ervaringen opdoen om mijn rock bottom te raken.

Hoe is mijn codependentie en later relatieverslaving ontstaan?

Ik kom uit een gezin van een moeder die leed aan de psychische ziekte van haar moeder, mijn oma. Zij leed aan schizofrenie en geloofswaanzin. Mijn oma dacht regelmatig dat de duivel in huis was. Hierdoor was zij er emotioneel niet voor mijn moeder. Mijn moeder durfde geen vriendinnetjes mee naar huis te nemen want dan schaamde zij zich enorm. Mijn opa voelde zich machteloos droeg de zorg voor 3 kinderen en schold regelmatig de boel bij elkaar.

Mijn vader was stiekem in de oorlog verwekt doordat mijn oma vreemd was gegaan met een Italiaan, een Duitse militair. Mijn oma was een statige vrouw die nooit over gevoelens sprak en mijn vaders afkomst heel lang verloochend heeft. Hoe hij verwekt is kwam in de doofpot terecht waardoor mijn vader er pas op late leeftijd achterkwam dat zijn vader niet zijn biologische vader was. Ik weet pas een jaar of 10 dat ik Italiaans bloed heb. Best apart!

Claudia Krumme
RCE - Claudia Krumme - hoe is het ontstaan?

Voedingsbodem voor toxische relaties

Mijn achtergrond en opvoeding was een voedzame  voedingsbodem voor het ontwikkelen van symptomen  van codependentie (overafhankelijkheid) met als gevolg destructieve relaties, een eetstoornis en een middelen verslaving. Mijn vader en moeder waren beide vanwege hun achtergrond emotioneel afwezig en onbeschikbaar. Zij hadden geen gezonde relatie en al helemaal geen constructieve communicatie. Mijn vader ging vaak vreemd en mijn moeder reageerde haar frustratie en gevoelens van machteloosheid op mij af. Ik heb nooit een voorbeeld gehad  hoe liefdevolle communicatie tussen twee mensen eruit zou moeten zien. Daarvoor in de plaats heb ik wel ervaren hoe destructieve, toxische, onveilige relaties eruit zien.

Mijn eerste verliefdheden

Voor het eerst werd ik verliefd op de lagere school, op een jongen met heel veel babbels die heel goed kon voetballen. Zijn zusje was mijn beste vriendinnetje waardoor ik makkelijk bij hem in de buurt kon komen. Toen ik bij deze jongen thuiskwam rook ik een sterke urine geur en zag ik dat hij door zijn moeder met een gordijnrails geslagen werd. Ik was bang en in shock maar mijn verliefdheid werd alleen maar sterker. Later realiseerde ik me dat mijn eerste verliefdheid was op een jongen die uit een zwaar ontwricht, disfunctioneel gezin kwam en mijn liefde niet beantwoorde.

Op de middelbare school kreeg ik een vriendje die, in verhouding tot alle andere vriendjes die later op het toneel zouden verschijnen goed voor me was en uit een redelijk stabiel gezin kwam. We hadden een leuke, liefdevolle, gezellige relatie. Het enige wat ontbrak was zijn monogamie, wat als jong meisje erg belangrijk voor me was. Nu weet ik dat een dergelijk contract vaak gebaseerd is op wederzijdse afhankelijkheid. Dat deze behoefte vaak voortkomt uit de angst voor verlating en de angst om niet goed genoeg te zijn. Dit betekent overigens niet dat ik nooit meer zou kiezen voor een monogame relatie, maar ik vind het wel belangrijk dat ik me bewust ben van mijn eigen onderliggende angsten.

Toen ik 17 jaar was heb ik het uitgemaakt met hem. Ik verkeerde in het Amsterdamse nachtleven. Ik dronk veel alcohol, gebruikte XTC en startte met het gebruik van cocaïne. Ik kwam hierdoor in contact met jongens die ook drugs gebruikten en vond mijn toenmalige vriendje niet meer interessant.

Ik werd verliefd op een jongen waarvan ik kan zeggen dat ik echt verslaafd aan was. Ik noemde hem "de liefde van mijn leven”. Tegelijkertijd was ik me bewust van het verslavende component dat een grote rol speelde in deze relatie. Als ik hem een tijdje niet gezien had zei ik letterlijk tegen mijn vriendinnen dat  ik een “shotje" nodig had. En dan had ik het over zijn aandacht! Alleen al in zijn aanwezigheid verkeren was voor mij genoeg om in een roes te verkeren en een topavond te hebben.

Deze jongen was dominant naar mij toe en agressief naar de buitenwereld. Dit gaf mij een gevoel van veiligheid wat natuurlijk schijnveiligheid was. Hij behandelde mij en anderen respectloos en had narcistische en psychopathische trekjes.

De vader van mijn dochter

Iets later toen ik een jaar of 24 was ontmoette ik de vader van mijn dochter in een after-hour club. Hij was op het eerste gezicht lief, zacht en had veel humor. Hij gaf me ontzettend veel aandacht. Ik werd verliefd op hem en hij op mij. Ik dacht dat ik nooit meer iemand zou vinden die zoveel van me zou houden als deze man en besloot hem nooit meer te verliezen. De overtuiging dat er nooit meer een man zoveel van me zou houden als hij heeft er lange tijd voor gezorgd dat ik de relatie met hem niet kon loslaten.

Als een verbinding eigenlijk binding is maak je dan los en verbind je met iemand met wie je echt kan verbinden.

BROUNZMEDIA_ClaudiaKrumme_231116_005

Claudia Krumme, auteur van het boek van leed naar liefde - maar ook van de online jaartraining

"Doorbreek je relatieverslaving en codependentie"

 

Aaliyah Saleh, mijn prachtige dochter, een geschenk uit de hemel

Herstellen en helen van relatieverslaving en codependentie

Toen ik daadwerkelijk bereid werd om mijn destructieve relatiepatronen te doorbreken was ik al bekend met het stoppen van drank, drugs, nicotine en dwangmatig overeten. Toch was het doorbreken van verslavende relatiepatronen en codependentie symptomen de grootste uitdaging om te overwinnen.

Ik bleef zo nu en dan terugvallen in toxische relaties die niet vervullend waren. Desalniettemin leerde ik ontzettend veel van iedere relatie en gebruikte ik de pijn en het verdriet dat ik ervaarde om mezelf te helen. Uiteindelijk ontstond er steeds meer zelfliefde, kon ik duidelijker mijn grenzen stellen en beter aan mijn wensen en behoeften toekomen. Ik zorgde steeds beter voor mezelf en had het vertrouwen dat ik op het goede pad zat. Ik realiseerde me dat herstel en heling niet over één nacht ijs gaan en dat ik een heel leven heb om mijn zelfliefde te verdiepen.

Het verschil met de jaren daarvoor was dat ik de cyclus die ik samen met een partner doorliep steeds sneller ging doorlopen. Wanneer ik geconfronteerd werd met het feit dat iemand niet in mijn emotionele behoeften kon voorzien lukte het me vrij snel om de relatie te verbreken. Daarnaast werd ik steeds minder needy (behoeftig) waardoor de dynamiek in mijn relaties veranderde.

Op een gegeven moment realiseerde ik me dat het laatste stukje aantrekking tot bepaald soort mannen uitgedoofd raakte. De laatste keer dat ik aangetrokken werd door een man waarvan ik rationeel wist dat het geen gezond relatiemateriaal was voelde ik dat deze onrust waarmee dit soort liefde gepaard gaat niet meer mijn verlangen is en was ik in staat om weg te lopen.

Ik hoop voor jou dat jij jezelf ook de ruimte geeft om te herstellen van een problematiek die zo diepgeworteld is dat je begrijpt  dat je daar echt de tijd voor mag nemen. Werken aan je binnenwereld zorgt uiteindelijk voor verandering aan de buitenkant. Hiermee bedoel ik dat hoe meer je ZELF geheeld raakt, hoe meer je vanuit liefde voor jezelf zal gaan leven en keuzes zal maken. Hierdoor zul je uiteindelijk liefdevolle, gelijkwaardige relaties aantrekken.

 

Wauw wat voel ik me dankbaar.
Dat gun ik jou ook.

Sinds 1999 ben ik bezig met bewustwording, herstellen van verslavingen, en spiritualiteit. Het doorbreken van mijn verslavingen zijn altijd mijn toegangspoort geweest tot het helen van kind pijnen en het verwerken van traumatische gebeurtenissen. Iedere doorbraak zorgde voor meer liefde voor mezelf en meer vertrouwen in mezelf en in het leven en daar ben ik nog iedere dag heel dankbaar voor.

Op dit moment heb ik geen vaste relatie. Ik heb nog niet de man en of vrouw op mijn pad gekregen waarmee ik een liefdesrelatie wil opbouwen en dat is wat betreft helemaal prima. Ik heb vertrouwen dat wanneer het de bedoeling is deze man en of vrouw op mijn pad zal verschijnen en in de tussentijd geniet ik van het oefenen en het pad zelf.

Ik geloof in de wet van resonantie die zegt dat wanneer je iets wilt ontvangen je eerst mag loslaten wat je niet meer dient zodat je vervolgens kan aantrekken wat wel passend, liefdevol en dienend is.

Voor nu heb ik een heerlijk leven. Ik woon samen met mijn dochter van 17 jaar en hondje Nobu van 2 in Amsterdam en op Ibiza. Zij  krijgen beide alle aandacht en liefde die zij verdienen en zijn onderdeel van mijn helingsproces wat oneindig is.

Claudia Krumme
RCE - Claudia Krumme - Woef Woef

Missie
Het is mijn missie om zowel vanuit mijn ervaringsdeskundigheid als vanuit mijn vak als counselor zoveel mogelijk vrouwen maar ook mannen de weg te wijzen naar vrijheid van ongezonde, destructieve, toxische relaties en relatiepatronen.  Zodat iedereen die dat wil een liefdevolle relatie met zichzelf kan ontwikkelen en daardoor gezonde, vreugdevolle en liefdevolle relaties kan aantrekken.

Visie
Mijn visie op relatieverslaving en codependentie is anders dan die van de meeste hulpverleners Dit heeft te maken met het feit dat ik iedereen als een op zichzelf staand individu zie, waarvoor geen pasklare oplossing of protocol klaar mag liggen dat voor iedereen hetzelfde is. Relatieverslaving en codependentie worden aangestuurd door het onderbewuste en dienen op deze laag in het hier en nu geheeld te worden.

Bij veel verslavingsklinieken in Nederland word je alleen toegelaten voor behandeling wanneer je uit je verslavende relatie bent gestapt. Dit vind ik een kwalijke zaak omdat er dan  puur en alleen een beroep gedaan wordt op je wilskracht. Als je in staat zou zijn geweest om de relatie op eigen kracht te verbreken dan had je geen hulp gezocht.

Daarnaast zijn de doelstellingen in een traject voor iedereen anders. Voor de een is het verbreken van een relatie belangrijk terwijl het voor een ander belangrijk is om overlevingsstrategieen te ontmantelen en oude pijn te doorvoelen en los te laten.

meditatie
favicon
Claudia Krumme

Als je me echt zou kennen,
zou je weten dat...

…ik een reislustige vrouw ben met veel levenservaring die ontzettend gek is op haar dochter en hondje die haar richting geven in haar leven. Dat ik absoluut geen geiten wollen sokken type ben maar wel van glutenvrij eten houd. Dat ik zorg dat ik fysiek, mentaal , emotioneel en spiritueel fit ben maar ook met beide benen in de echte wereld sta. Dogma en kortzichtigheid niet aan mij besteed zijn.

Denk je dat ik of iemand uit mijn organisatie de persoon is die jou kan helpen om ongezonde relaties en patronen los te laten en de onderliggende problematiek op te lossen? Vul dan het contactformulier in of vraag een gratis inzichtsessie aan. We komen dan binnen 48 uur bij je terug. Ik kijk uit naar je reactie!

Durf jij die stap te zetten?

Opleidingen Claudia

 • Sociaal pedagogisch werk Sosa
 • Maatschappelijk werk en dienstverlening Hogeschool de Horst
 • Academie voor coaching en counselling met specialisatie verslaving
 • Addiction counselling at Castle craig Scotland
 • NLP practitioner Joost van der Leij
 • Hypnose Richard Bandler
 • EMDR practitioner BIVT
 • Transformational breath® by Judith Kravitz (facilitator, trainer, senior trainer)
 • Innerlijk kind en delenwerk bij Marian Verschuren

TRE Bijscholing Claudia

 • Systemisch werk
 • Transactionele analyze
 • Burn-out en stress
 • Tantra by The new tantra level 1 en 2
 • Humaniversity Egmond aan Zee Osho
 • Vipassana
 • Mindfulness
 • TRE Tension release exercise
 • EFT emotional freedom technique
 • Psychosociale basiskennis
 • Medische basiskennis
 • Meldcode huiselijk geweld
 • Burn-out

Zelfhulpgroepen

 • Jarenlange deelname aan verschillende 12 stappengrroepen
 • Narcotics anonymous
 • Overeaters anonymous
 • Norwoordgroep
 • Codependents anonymous
 • SLAA seks and love addicts anonymous
 • Workaholics anoymous