Deel dit bericht:

1 februari 2016

Leestijd: 4 minuten

Verslaving


Alcoholverslaving

alcoholverslaving bij vrouwenZeg jij steeds wanneer je een kater hebt dat je nu echt gaat stoppen met drinken?

Als men 20 jaar geleden over alcoholisme sprak, dan dacht men automatisch aan mannen. De laatste jaren zijn vrouwen steeds meer gaan drinken. Sinds de tweede wereldoorlog is het alcoholgebruik sterk toegenomen bij mannen, vrouwen en jongeren. De verwachting is dat deze trend zal doorzetten.

Eén van de oorzaken van het toegenomen drankgebruik is het feit is dat door de combinatie werk en gezin mensen onder grote druk staan. Dit  is één van de oorzaken van het toegenomen drankgebruik. Veel mensen hebben de neiging voor anderen klaar te staan en zichzelf te vergeten.

Voor anderen is de enige reden dat ze verslaafd raakten aan drank simpelweg omdat het voorhanden was. En omdat ze niet wisten dat ze eraan verslaafd konden raken.

Extra vatbaar ben je wanneer je een genetische aanleg voor verslaving hebt;de drank valt dan extra lekker, je raakt sneller in een roes en hebt niet gauw last van een kater.

“Zullen we een biertje, wijntje drinken?” vragen je collega’s vrienden of zakenrelaties. Vaak blijft het niet bij ééntje. Of misschien kom je thuis en grijp je meteen naar de fles. Bijvoorbeeld tijdens het koken, tv kijken, of op de bank met je partner. Of ben je iemand die excessief drinkt bij het uitgaan, misschien in combinatie met andere middelen(binge drinken).

Je hoort het al: er zijn veel verschillende manieren om met alcohol om te gaan!

Herkenbaar?

Wanneer drink jij?

Wanneer je drinkt streef je bepaalde effecten na zoals plezier, verlichting van onvrede en spanning, meer zelfvertrouwen, positiever over jezelf gaan denken, assertiever durven zijn of als afweermechanisme om oude pijn eronder te houden. Ieder mens gebruikt alcohol om andere redenen maar tegelijkertijd ook om dezelfde redenen, namelijk om zich te handhaven en een grote kwetsbaarheid te verbergen.

Stop nu even met lezen en vraag jezelf af wat voor jou de redenen zijn om te drinken.

Lees nu verder en kijk of je jouw redenen kan herkennen in onderstaande strategieën..

Vier soorten strategieën

We kunnen vier soorten drinkgedrag onderscheiden:

• De verdovingsstrategie

Niets hoeven te herinneren. Het gaat hierbij om pijnlijke gevoelens die verbonden zijn met dramatische of traumatische belevenissen uit je leven zoals emotionele, lichamelijke en seksuele mishandeling, verwaarlozing enzovoort.

• De roesstrategie

Even “weg” zijn, niet verantwoordelijk zijn, controle verliezen zodat gevoelens waar normaal geen ruimte voor is, kunnen worden toegelaten. We koesteren de hoop dat contacten vlotter zullen verlopen en dat seksuele remmingen wegvallen.

• De aanpassingsstrategie

Toch verder leven – “het uithouden” – ondanks de onvrede over bijvoorbeeld een onbevredigende relatie, rolpatronen, taken, plichten waarin men zich gevangen voelt of situaties waarin de draaglast de draagkracht overstijgt.

• De performance-strategie

We drinken om ons een houding te geven in moeilijke situaties of om een imago hoog te houden, bijvoorbeeld om mee te doen met de mannen of om “een vrouw van de wereld` te lijken. Alcohol heeft immers naast de psychische effecten ook een symboolfunctie: het staat voor stoer en avontuurlijk maar ook zeker bij jongeren maar ook bij volwassen mannen en vrouwen.

Deze strategieën kunnen ook een functie hebben bij drugsverslaving.

Wanneer je erachter bent welke strategie(ën) op jou van toepassing zijn weet je ook meer over jouw persoonlijke doelen waaraan je wilt gaan werken.

Wil je echt stoppen met drinken en je besluit het niet langer alleen te hoeven doen neem dan contact met me op om de mogelijkheden te bespreken. 

Ik onderscheid me van andere therapeuten en behandelvisies doordat je bij mij de vrijheid hebt om zowel voor abstinentie als voor gecontroleerd drinken te kiezen. Samen gaan we kijken welke doelstelling voor jou passend en haalbaar is en welke niet. Ben je eenmaal het station van afhankelijkheid gepasseerd kun je niet meer terug naar gecontroleerd gebruik. We kunnen samen kijken in welke fase van verslaving jij je bevindt en wat de mogelijkheden tot een oplossing zijn. Deze inventarisatie kunnen we in een eerste gesprek maken.

Wacht niet langer, vraag om hulp als je denkt hulp nodig te hebben. Als je het alleen zou kunnen dan had je dit al lang gedaan.

Voor jou zijn vele mensen nuchter geworden die om hulp hebben gevraagd. Hulp vragen is een kracht in plaats van een zwakte, ook jij kan het!

Klik hier en maak een afspraak voor een eerste gesprek.

Deel dit bericht:

1 februari 2016

Leestijd: 4 minuten

Verslaving


Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat?

Dan is dat waarschijnlijk ook zo…
Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting.