Deel dit bericht:

28 oktober 2017

Leestijd: 4 minuten

Codependentie


Hechting stijl! Wat is het en hoe beïnvloed het je relaties?

Hechting stijl staat voor de manier waarop we aan onze ouders gehecht zijn. Voelen we ons veilig bij onze ouders of juist niet? Het bepaalt de manier waarop we ons aan liefdespartners of andere relaties hechten. Was de hechting veilig en liefdevol, dan zullen we ook veilige en liefdevolle partners aantrekken en een gezonde hechting stijl ontwikkelen. Was de hechting onveilig, dan trekken we onveilige partners aan die ons vanuit hun hechting stijl wederom afwijzen, claimen of op een andere ongezonde manier behandelen. Wij reageren hier met een tegenovergestelde hechting stijl op. je zou dus kunnen zeggen dat de strategie die we als kind ontwikkelen als reactie op pijn en verdriet we meenemen in ons volwassen leven en inzetten in onze liefdesrelaties.

Welke verschillende hechting stijlen zijn er?

  • Angstig gepreoccupeerd gehecht: dit betekent dat je je best gaat doen om de aandacht van je ouder alsnog te krijgen in de hoop dat je toch wat aandacht, erkenning en liefde ontvangt. Dit kan zich uiten in verlatingsangst maar ook in bezitterig jaloers gedrag. Je doet er alles aan om de persoon in kwestie bij je te houden zodat je maar geen contact hoeft te maken met de leegte, schaamte en schuldgevoelens en de eenzaamheid die eronder zit.
  • Angstig vermijdend gehecht: wanneer je angstig, vermijdend gehecht bent ga je de aandacht van de ouder uit de weg om niet meer teleurgesteld te worden. Dit uit zich in bindingsangst. Bindingsangst manifesteert zich in vele gedaanten. Je kunt hierbij denken aan partners die geen monogame relatie aan willen gaan maar ook aan partners die extreem veel tijd voor zichzelf nodig hebben, altijd op de computer of telefoon zitten of op een andere manier echte intimiteit uit de weg gaan.
  • Gedesorganiseerd gehecht: de hechting is chaotisch, de ene keer doet het kind zijn best, een andere keer trekt het kind zich terug. De ouder is onbetrouwbaar in wanneer het wel of niet aandacht geeft. Deze stijl uit zich in een mengeling van verlatingsangst en bindingsangst. Het kan zijn dat je in je volwassen leven de ene keer in een relatie juist getriggerd wordt op verlatingsangst en dat je in een andere relatie met een ander persoon juist geraakt wordt op het thema bindingsangst. Het kan zelf zo zijn dat je in één relatie de ene keer reageert vanuit een vermijdende stijl en de andere keer vanuit een gepreoccuppeerde stijl.
  • Gezond gehecht: wanneer je gezond gehecht bent betekent dit dat je je op een fijne manier kunt verbinden met een ander zonder dat je je beklemd voelt maar het betekent ook dat je je autonomie behoudt en dus prima alleen kunt zijn.

Hannah Cuppen schrijft in haar boek liefdes bang heel mooi: de dynamiek van verlatingsangst en bindingsangst fungeert als een verslaving; je hebt steeds de kick nodig van iets dat niet helpt. Deze kick houdt je weg van je onderliggende pijn.

 “The only way out is the way in”

Het doorvoelen van oude pijn klinkt veel enger dan het daadwerkelijk is. Ik heb het proces zelf doorlopen en kom nog steeds zo nu en dan iets tegen wat aandacht en bewustzijn verdient. Iedere keer dat ik mezelf toesta om mijn gevoelens daadwerkelijk toe te laten maak ik ruimte voor die meest vreugdevolle, liefdevolste versie van mezelf. Dat gun ik jou ook!

Ben jij er klaar voor om die weg naar binnen af te leggen zodat je een gezonde relatie met jezelf ontwikkelt en daardoor blij bent met jezelf en je leven. Hierdoor vergroot je je kansen dermate om gezonde, leuke, lieve partners  aan te trekken?

Spreekt dit je aan neem dan contact met me op of boek een gratis sessie van 20 minuten in zodat we samen kunnen kijken hoe ik jou het beste kan ondersteunen.

 

 

Deel dit bericht:

28 oktober 2017

Leestijd: 4 minuten

Codependentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat?

Dan is dat waarschijnlijk ook zo…
Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting.