Deel dit bericht:

19 mei 2024

Leestijd: 2 minuten

Codependentie Relatieverslaving


Ik ben nog nooit zo verliefd geweest!

“Ik ben nog nooit zo verliefd geweest”

Dat is wat veel vrouwen en mannen kunnen roepen wanneer ze in relatie staan met een bindingsangstige oftewel een vermijdingsverslaafde.

Wie kunnen deze bindingsangstigen of vermijdingsverslaafden zijn?

  • Mannen of vrouwen die een relatie hebben maar ontrouw zijn
  • Mannen of vrouwen die zich niet kunnen commiteren aan een relatie
  • Mannen of vrouwen die geen ware intimiteit aan kunnen gaan
  • Verslaafde mannen of vrouwen
  • Gewelddadige mannen of vrouwen
  • Extreem jaloerse mannen of vrouwen
  • Een aantal mannen of vrouwen die geen monogame relatie aan willen gaan
  • Mannen of vrouwen met een persoonlijkheidsstoornis
  • Mannen of vrouwen die last hebben van hechtingsproblematiek

Doordat de persoon met wie je een relatie hebt niet volledig emotioneel beschikbaar is of jou niet op een gezonde manier kan geven waar je zo een behoefte aan hebt, neem je als het ware genoegen met een zak kruimels i.p.v. een heel brood.

Doordat je af en toe een kruimel krijgt wat fijn voelt wordt de angst om de kruimel te verliezen des te groter. Je hormoonhuishouding wordt door deze dynamiek volledig ontregeld. De verhoogde adrenaline en dopamine spiegel die door het aantrekken en afstoten optreedt wordt de lichaamshuishouding ontregeld en de geest interpreteert deze adrenaline, dopamine rush als verliefdheid. Omdat dit verliefdheidsgevoel steeds weer opnieuw door de angst voor verlies wordt getriggerd lijkt het alsof er sprake is van een hele bijzondere liefde. Hierdoor blijf je investeren in de relatie in de hoop dat de zak kruimels uiteindelijk een heel brood zal worden.

Het is simpelweg het gebrek aan zekerheid en voorspelbaarheid oftewel pure angst die je laat denken dat dit echt liefde is. Liefde en angst wordt hierdoor door elkaar geraakt. De partner en daarmee de relatie wordt hierdoor veel te belangrijk gemaakt.

In verslavende relaties verwarren we liefde en angst met elkaar. De relatie voelt gepassioneerd en opwindend maar tegelijkertijd ook heel destructief. Je trekt hierdoor de verkeerde conclusies. Je maakt jezelf wijs dat deze relatie wel heel bijzonder moet zijn want je voelt je of “on top of the world” of juist heel somber en verdrietig.

Maak het niet mooier dan het is en realiseer je dat je brein gehypnotiseerd is.

Voel je dat het tijd is om te onderzoeken wat wij voor jou hierin zouden kunnen betekenen? Je kan hier geheel vrijblijvend een gratis inzicht sessie inplannen met een van onze coaches
Deel dit bericht:

19 mei 2024

Leestijd: 2 minuten

Codependentie Relatieverslaving


Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat?

Dan is dat waarschijnlijk ook zo…
Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting.