Wat is relatieverslaving?
“Een patroon van vergeetachtigheid.”

Relatieverslaving

Ervaar je meer leed dan liefde in je relaties? Vraag je je af wat er toch steeds misgaat? Waarom je steeds dezelfde soort partners aantrekt? Of heb je je weleens afgevraagd waarom je een bepaalde partner niet kon loslaten? Een partner die de slechtste versie van jezelf naar boven haalde? Een partner die jou respectloos behandelde maar waarbij je zijn of haar gedrag altijd weer goedpraatte, zodat je deze partner maar niet hoefde te verliezen? Waarschijnlijk is het antwoord: omdat je aan relatie verslaving lijdt.

Het kan zijn dat je bij het lezen van het woord ‘relatieverslaving’ denkt: dat ben ik niet. Ik ben niet verslaafd aan relaties, ik ga niet van de een naar de ander, ik ben niet wanhopig op zoek naar de volgende partner. Ik kan zelfs prima langere tijd alleen zijn of met één iemand samen zijn.

Het woordje ‘verslaving’ heeft nou eenmaal een hele negatieve bijklank. het roept vaak extreme voorbeelden van verslaving op: de heroïne junk, de doorgesnoven beurshandelaar, de alcoholist bij de Albert Heijn, de wazige blower die niks gedaan krijgt. Allemaal stereotypen waar velen toch al snel een oordeel over hebben. Misschien komt het door de zelfdestructie die ernstig verslaafden laten zien die bij de meeste mensen angst oproept, omdat we liever niet zien dat mensen zo zelfdestructief kúnnen zijn en dat we deze tendens wellicht ook ergens in ons hebben. In ieder geval is het iets waar we liever niet mee geconfronteerd worden. Over verslaafden oordelen en ze afwijzen kan dan een onbewuste reactie zijn om de ongemakkelijke gevoelens die ze in ons oproepen te vermijden.

Verslaving kent echter vele gedaantes en gradaties, vindt vaak dichterbij plaats dan je denkt en is zeker niet alleen van toepassing op middelen maar ook op gedrag, gevoelens, mensen en situaties, waaronder relaties. Ik hoop dan ook dat je het negatieve beeld van het woord verslaving tijdens het lezen even los kan laten, ik wil je ook geen labels opplakken maar in plaats daarvan samen met je onderzoeken of, en in welke kenmerken en symptomen je je wel herkent, waar die vandaan komen en vooral wat je eraan kunt doen! Laten we daarom samen ontdekken wat relatieverslaving eigenlijk is.

Kenmerken en symptomen van relatieverslaving

Relatieverslaving betekent in ieder geval niet dat je niet zonder een relatie kan en van de ene naar de ander gaat. Robin Norwood, een van de eersten die een boek schreef over relatieverslaving geeft de volgende definitie:

‘Je bent relatieverslaafd als je je op structurele basis aangetrokken voelt tot emotioneel onbeschikbare partners.’

En dit is ook de definitie die ik hanteer wanneer ik spreek over relatieverslaving. Een relatie-verslaafde valt dus keer op keer op mannen of vrouwen die emotioneel onbeschikbaar zijn. Maar wat zijn emotioneel onbeschikbare partners? Hoe herken je die? Vaak zijn het partners die niet in staat zijn om ware intimiteit en echte verbinding aan te gaan door emotionele beschadiging die ze hebben opgedaan in hun jeugd, door de manier waarop hun ouders met ze omgingen de manier waarop ze gehecht zijn door hun opvoeding of door een trauma, bijvoorbeeld een pestverleden. In ieder geval hebben ze toen ze klein waren geen echte intimiteit ervaren toen ze dat nodig hadden en daardoor zijn ze op latere leeftijd ook niet in staat om ware intimiteit en echte verbinding aan te gaan.

RCE - relatieverslaving - 1
verlatingsangst

Je vindt emotioneel onbeschikbaarheid vaak bij partners die:

 • In een relatie zitten maar ontrouw zijn;
 • Verslaafde mannen of vrouwen;
 • Gewelddadige mannen of vrouwen;
 • Extreem jaloerse mannen of vrouwen;
 • Mannen of vrouwen met psychische/psychiatrische stoornissen, zoals bijvoorbeeld: depressie, narcisme, antisociaal, borderline of afhankelijke persoonlijkheidsstoornis;
 • Mannen of vrouwen met een ontwikkelingsstoornis of andere psychische gerelateerde problematiek, zoals autisme, ADHD, ADD etc.
 • Last hebben van hechtings-problematiek. Er zijn allerlei vormen van emotionele onbeschikbaarheid, van partners die lijden aan een verslaving, persoonlijkheidsstoornissen, ontwikkelingsstoornissen, maar ook partners die structureel vreemdgaan. ook mensen met een werkverslaving zijn vaak niet emotioneel beschikbaar. Emotionele onbeschikbaarheid kan dus allerlei vormen aannemen. Denk je dat je partner emotioneel onbeschikbaar is of misschien wel of je zelf emotioneel onbeschikbaar bent? Er zijn veel voorkomende kenmerken van emotioneel onbeschikbare partners, maar dit zijn de tien belangrijkste tien waaraan je het kunt herkennen.

Als je emotioneel onbeschikbaar bent dan:

 1. Spreek je weinig tot nooit over gevoelens of vraagt een ander hoe die zich voelt of hoe z’n dag was;
 2. Wil je veel minder vaak bij je partner zijn dan zij bij jou;
 3. Ben je bang dat een relatie teveel van je zal eisen, dat je je onafhankelijkheid en autonomie moet opgeven als je een relatie aangaat;
 4. Houd je ervan om je opties open te houden voor het geval er wat beters langskomt;
 5. Kun je slecht tegen stiltes omdat die je met je gevoelens;
 6. Ervaar je veel wantrouwen vanwege de teleurstellingen die je in je leven hebt meegemaakt;
 7. Ben je zo onafhankelijk dat je denkt dat je niemand nodig hebt;
 8. Is je emotioneel bewustzijn weinig tot niet ontwikkeld;
 9. Ben je vaak bezig met andere activiteiten dan in contact zijn met je partner;
 10. Ben je het meeste van de tijd zelf aan het woord. Wanneer de ander aan het woord is, luister je niet echt of weet je het gesprek alweer snel naar jezelf te keren.

Maak een ander geen prioriteit wanneer jij alleen maar een optie bent.

Ondanks de immense behoefte van de relatieverslaafde aan liefde en aandacht die bij emotioneel onbeschikbare partners ver te zoeken is, is het gek genoeg juist de emotionele onbeschikbaarheid die relatieverslaafden aantrekt. Als relatieverslaafde kun je namelijk een onbedwingbare behoefte voelen om voor deze emotioneel onbeschikbare partner te zorgen en hem liefde te geven zodat hij zal veranderen en je uit dankbaarheid daarvoor al die liefdevolle aandacht, begrip en erkenning zal geven waar je zo’n behoefte aan hebt. Vaak is dit liefde die je in je eigen verleden gemist hebt, net als de emotioneel onbeschikbare partners. En als dat niet gebeurt, als je niet die liefde, aandacht, begrip en erkenning krijgt waar je zo naar verlangt, maar je in plaats daarvan liefdeloos, respectloos of onverschillig of soms zelfs gewelddadig wordt behandeld, ben je niet in staat de relatie los te laten, maar heb je des te meer behoefte aan het contact.

Bij ruzie reageer je vanuit emotie. Soms vind je de kracht een punt achter de relatie te zetten en weet je zéker dat je nooit meer teruggaat. Je vertelt dat ook meteen aan al je vrienden en familie, maar helaas is die zekerheid bijna altijd van korte duur en ga je al snel weer terug in de hoop dat het nu echt beter zal gaan. Je kunt niet meer stoppen met nadenken over hoe je de problemen in je relatie zou kunnen oplossen en hoe je de situatie onder controle zou kunnen krijgen. Je relatie is een obsessie geworden. Je hele leven, je gedrag, je emoties en gevoelswereld worden beheerst door de relatie en ook je gezondheid lijdt er- onder. Je verliest jezelf volledig en hoe meer tijd er verstrijkt, hoe ongelukkiger en verdrietiger je wordt. Je probeert continu excuses te verzinnen waarom de relatie je tóch gelukkig zou kunnen maken.

Herken je je in dit verhaal? of misschien delen ervan? het is moeilijk relatieverslaving in enkele voorbeelden te vangen, want er zijn wel 1001 kenmerken en symptomen van relatieverslaving in verschillende gradaties op te noemen. Dat komt omdat relatieverslaving een verslaving is die voortkomt uit een dieper gelegen laag: co-dependentie.

Heb je genoeg van de kruimels
en wordt het tijd voor het hele brood?

binding
favicon

Klanttevredenheid

Bevrijd van een destructieve relatie

Ik ben bij Claudia terecht gekomen door een slechte relatie en daardoor drankmisbruik. Door haar aanpak en later het ademhalen kwam ik tot rust en ben ik uit de relatie gestapt. Het kwartje viel door haar verhaal over de rijdende trein. Regelmatig doe ik nog ademhalingsessies bij haar en zowel Claudia als haar mede coaches en trainers zijn top en geven je een gevoel van veiligheid waarbij je alles met een gerust hart kan toelaten. Sta nu ook een tijdje droog en dat voelt goed. Kortom bij Claudia zit je meer dan goed.

Koen

In het NU opkomen voor mijn innerlijke kind Toen ik mij aanmeldde was grenzen aangeven, nee zeggen en mijn eigen behoeften en wensen erkennen mijn grootste probleem. Mijn belangrijkste inzicht in mijn proces is in “HET NU” opkomen voor het innerlijke kind. Ik was al bekend met hechtingsstijlen, met codependency, overlevingsstrategieën en verslavingen maar pas bij Claudia heb ik geleerd om alle onderlinge verbanden te zien en vooral te voelen. Claudia heeft me laten zien en ervaren dat er ook heling mogelijk is. Ik ben nog niet zover maar het biedt hoop en verlichting. Net als eerdere stappen die ik heb gezet en gemaakt is dit een proces van erkennen, herkennen en uiteindelijk gewoon doen. Ik zou een ieder die met zichzelf worstelt op het gebied van liefde, intimiteit en verslavingsgedrag aanraden om zich te laten begeleiden door Claudia. Haar inzicht, professionaliteit en ervaringsdeskundigheid gaan hand in hand met betrokkenheid. Zij leeft ook haar eigen programma en is voor velen van ons een lichtend voorbeeld dat het zo ook kan. Dankjewel van Koen.

Cindy

Wat een geweldige, leerzame dag was dit weer! Ik ging 10kg lichter qua gevoel naar huis dan dat ik aankwam. Veel gevoeld, veel gehuild, veel gedeeld. Heb weer inzichten gekregen waar ik mee verder kan. Heel erg bedankt!

Marianne

Ik heb vlak voordat ik bij jou startte Emotieve therapie gehad, een vorm van therapie die met angst, boosheid, etc werkte ( het was geen RET), ik heb regressie gedaan, TA, familieopstellingen meerdere malen, workshop bij Hannah Cuppen, maar niets werkte zo diep als de combi van jou. Begonnen met lichaamswerk, omdat ik al 22 jaar voelde dat ik lichaamswerk moest gaan doen en met vorig jaar met ademwerk bij jou gestart. Ik kwam er van de week achter dat ik al sinds 2019 podcasts en challenges en webinars van jou volgde voordat ik kon besluiten een traject bij je te doen.

Beste investering ever

Mijn hele leven ben ik een gever geweest. Nu was/werd het tijd dat ik mezelf iets gunde en dat is de online training bij Claudia te volgen. Ik ben een aantal maanden verder maar is de beste investering ever. Groetjes Elly Smit

Mirjam

Mijn gevoel durven voelen en van mezelf gaan houden is me gelukt! De welbekende “ui”. De lagen die mij hebben weerhouden te ervaren waar mijn ware ik eigenlijk zit. Door te voelen, stil te staan, gevoelens toe te laten en deze te accepteren is de de ui zich langzamerhand van zelf gaan afpellen. Ik heb steeds meer begrip en inzicht gekregen in de gevoelens van mijn innerlijk kind en mijn volwassen ik. Dat wanneer er een trigger is, ik vanuit mijn kindpijn reageer en heel bewust de pijn mag doorvoelen van het kleine meisje in mij. Door contact te maken met haar, door haar serieus te nemen en het vervolgens vanuit een volwassenen te ondersteunen heeft mij enorm geholpen door de pijn heen te komen. De 5 stappen methode die Claudia zo mooi beschrijft is de kern van dit werk. Het voelt zo veilig en vertrouwd om begeleid te worden door iemand die zelf weet waar het om gaat maar je er met zoveel liefde doorheen helpt, het verzacht een hele hoop. Er is geen druk, niks is goed of fout. Claudia weet precies tot je kern te komen. Zij ziet in waar de strategieën zich voordoen en weet je er op een liefdevolle manier mee te confronteren. En dat is nodig om je bewust te worden en er aan te werken.   Mirjam

Ellen V

Licht en bevrijd Wat ben ik blij dat Claudia op mijn pad is gekomen. Ik ben dankbaar voor de eerlijke, duidelijke en liefdevolle begeleiding naar het ontwikkelen van zelfliefde en het herkennen van de valkuilen om niet WEER in een destructieve relatie te stappen. Doordat ik nu duidelijk de schade uit mijn jeugd en tekort aan liefde onder ogen zie, begrijp ik mezelf en mijn gemaakte keuzes nu en kan ik het door middel van o.a meditatie een plekje geven. Ik voel me licht en bevrijd. Dank Claudia? Liefs, Ellen V

Super waardevolle ervaring

De week op Ibiza, was voor mij erg helpend om het materiaal van de online cursus, beter te begrijpen. Direct ondergedompeld worden in de ervaring, het delen met mensen, die met dezelfde thematiek worstelen in hun leven. Het gevoel, dat je dus niet de enige bent . De steun en liefde ervaren van zowel de professionele begeleiders, als van de medecursisten. De rust van de mooie natuur om je heen. De variëteit van de cursus, telkens komt er weer een andere manier om aan jezelf te werken, aangereikt. Alles in een veilige omkadering. Super waardevolle ervaring. Dank je Claudia. Liefs Mulders Rita

Het allermooiste is dat ik mezelf steeds meer accepteer en van mezelf kan houden!

Ik ben inmiddels met les 13 bezig van de online training. Buiten het online programma volg ik ook een 12 stappen programma. De combinatie van deze 2 in mijn huidige leven heeft voor veel verandering en groei gezorgd! Nog leer ik iedere dag weer en kan ik echt bij me zelf voelen wat ik nodig heb. Vandaag de dag heb ik een hogere macht die iedere dag voor mij zorgt! Het allermooiste van alles is dat ik mezelf steeds meer accepteer en van me zelf kan houden! Liefs, Jolanda

Anonieme blije man

"Bevrijd van een destructieve relatie" Ik ben bij Claudia terecht gekomen door een slechte relatie en daardoor drankmisbruik. Door haar aanpak en later het ademhalen kwam ik tot rust en ben ik uit de relatie gestapt. Het kwartje viel door haar verhaal over de rijdende trein. Regelmatig doe ik nog ademhaling-sessies bij haar en zowel Claudia als haar mede coaches en trainers zijn top en geven je een gevoel van veiligheid waarbij je alles met een gerust hart kan toelaten. Sta nu ook een tijdje droog en dat voelt goed. Kortom bij Claudia zit je meer dan goed. Anonieme blije man

In mijn leven is nu veel meer rust en liefde

Radeloos klopte ik aan bij Claudia. Ik voelde me meteen veilig bij haar. Ik mocht helemaal mezelf zijn en werd volledig  in mijn waarde gelaten wat ik ook vertelde Het was allemaal goed zoals het was. En dat had ik  zo ontzettend nodig. Ik vond mezelf slecht en zat vol schaamte en schuld. Gelukkig denk ik nu heel anders over mezelf. Tijdens het traject heb ik heel veel over mezelf geleerd. In de begrippen Codependentie en relatieverslaving vond ik zoveel herkenning wat me een enorm opgelucht gevoel gaf. Eindelijk had mijn probleem een naam. Ik heb samen met Claudia een hoop trauma’s kunnen traceren en vrede mee kunnen sluiten. In mijn leven is nu veel meer rust en veel meer liefde voor mezelf. Groetjes, Sem

D.P. Kluiwstra

Veilige en deskundige begeleiding. Zeer gevarieerd aanbod, algemeen en op maat. Absoluut life-changing.   DP

Ik had al zoveel gedaan!

"Ik wil toch nogmaals zeggen dat ik via het traject bij jou voor het eerst echt verandering bemerk. In zelfliefde. En daarmee verandert mijn verhouding tot het leven en tot de mensen om me heen ook ten goede! En ik had al zoveel gedaan, schematherapie, PRI." Liefs Anna

Licht en bevrijd

Wat ben ik blij dat Claudia op mijn pad is gekomen. Ik ben dankbaar voor de eerlijke, duidelijke en liefdevolle begeleiding naar het ontwikkelen van zelfliefde en het herkennen van de valkuilen om niet WEER in een destructieve relatie te stappen. Doordat ik nu duidelijk de schade uit mijn jeugd en tekort aan liefde onder ogen zie, begrijp ik mezelf en mijn gemaakte keuzes nu en kan ik het door middel van o.a meditatie een plekje geven. Ik voel me licht en bevrijd. Dank Claudia Liefs, Ellen V

Levensveranderend

Dank je Claudia. Ik ben 53 en heb vele destructieve relaties gehad met vrouwen met een stoornis, de laatste vernietigend met een verborgen narciste. Ik heb nu zoveel geleerd van jou in een hele korte tijd. Levens veranderend... dat merk ik nu al. Voor het eerst voel ik liefde opkomen voor mezelf. Liefs, Nancy

Bevrijd van mijn trauma in 30 minuten

Het is voor mij heel moeilijk en confronterend over mezelf te schrijven en elke keer stel ik het weer uit. De ervaring een EMDR bij Claudia te doen was echter zo bijzonder, dat ik dit graag met jullie wil delen. In mijn vroege jeugd heb ik een erg nare ervaring met mannen gehad, welke ik jaren heb weggestopt en zelfs niet over kon praten. Na 2 scheidingen en diverse therapieën was ik eindelijk zover, dat ik met mijzelf aan de slag kon. Steeds mezelf vergeten en er alleen voor een ander zijn wilde ik niet meer. Ik ben er ook en mag gezien worden. Ik had mij goed voorbereid wat ik wilde verwerken en vooraf besproken. Het was zo bijzonder en met een 1/2 uur voelde ik mij zo bevrijd van alle ellende. De schuldgevoelens en misschien toch haat die ik verstopt had in mijzelf hebben geen vat meer op mij. Ik kan er nu aan denken zonder tranen in mijn ogen en mijn hart en weet het is nu goed. Bedankt Claudia! Marian