Word jij gelukkig van mensen helpen die vastzitten in ongezonde relatie dynamieken?

Opleiding: de van leed naar liefde methode

Opleiding voor Nederlandstalige psychologen, coaches, counselors en andere hulpverleners uit Nederland, België en de Nederlandse Antillen die willen leren om als ervaringsdeskundig professional te werken met relatieverslaving, co-dependentie, verlatingsangst en bindingsangst.

Wat is de van leed naar liefde methode?

De van leed naar liefde methode van Claudia Krumme is een effectieve methode om overlevingsstrategieën als relatie-liefdesverslaving, co-dependentie, verlatingsangst en bindingsangst als professional te leren ontmantelen. Hierdoor kan de client contact maken met onderliggende oude pijn en onderdrukte gevoelens. Het uitgangspunt is altijd het hier en nu. Waar heeft de client nu last van en hoe zijn deze gedachten en gevoelens gerelateerd aan het verleden.

Je begeleidt de client naar de verschillende delen van de persoonlijkheid. Onderliggend aan de overlevings-strategieën vind je de gevoelens van het innerlijke kind. Deze gevoelens mogen doorvoeld worden daar waar ze ontstaan zijn en vanuit het volwassen autonome deel mag er met liefde en compassie naar gekeken en voor gezorgd worden. Zowel voor het meisje of jongetje van toen maar nog belangrijker, voor het kind dat zich in het hier en nu laat zien. Op deze manier verliezen de strategieën hun kracht en komt er ruimte voor een gezonder deel dat liefdevolle zorg draagt voor de pijnlijke gevoelens. Het volwassen autonome deel komt aan het roer te staan en krijgt steeds meer regie over het leven.

van leed naar liefde handboek

De opleiding wordt vanuit verschillende inspiratie bronnen gegeven:

Counselling
Counselling: je gaat met je cliënt op zoek naar de onderliggende patronen en onderzoekt waar het probleem in het verleden is ontstaan. Je kijkt vervolgens hoe de onderliggende oorzaken en patronen kunnen worden veranderd of opgelost.

Neuro Linguïstisch Programmeren (N.L.P.)
NLP leert je ontdekken wat maakt dat je doet wat je doet. Het verbinden van je hoofd met je hart. Met name het delenwerk, de oplossingsgerichte benadering, het werken met tijdlijnen zijn ontleend aan NLP.
Hypnotherapie: het werken met trance. Met name het herkennen van de (natuurlijke) trance en het leren begeleiden uit de natuurlijke trance naar het hier en nu.

Regressietherapie
In feite kan dit gezien worden als een onderdeel van hypnotherapie. Echter specifiek komt aan de orde het werken met het mentale deel (gedachten) de emoties en specifiek daarbij horende fysieke gevoelens.

Systemisch werk
Ons vertrekpunt is dat een cliënt “nooit alléén” komt. De thematiek rondom codependentie en relatieverslaving is ingebed in het “systeem van herkomst”. Waar we zijn opgegroeid. Welke overlvevingsstrategiën we specifiek in die situatie onbewust hebben opgebouwd. We werken contextueel met het gezin van herkomst op individuele basis.

Wij verwachten van alle deelnemers, dat ze beschikken over (basis) vaardigheden coaching en of counseling. Ook therapeuten zijn van harte welkom. Deelnemers zijn ervaringsdeskundig. We verwachten dat ze al patronen doorbroken hebben in hun eigen proces en hierop kunnen reflecteren. De opleiding is dus niet bedoelt om jouw eigen proces uit te werken en te helen. Uiteraard zal dat “zijdelings” wel gebeuren en dat is vooral mooi.

Hoewel we opleiden om cliënten te begeleiden die worstelen met issues rondom codependentie en relatieverslaving, kan het niet anders, dan dat jouw persoonlijke proces aangeraakt wordt. Bovendien zul je het inzetten in oefeningen om interventies in te oefenen.

Mocht je op zoek zijn naar een programma om je eigen proces onder de loep te nemen en te helen, kijk dan hier voor een jaarprogramma wat bij jouw wensen aansluit.

'Co-dependentie, liefdesverslaving, relatieverslaving, verlatingsangst en bindingsangst is aangeleerd gedrag en dus ook weer af te leren.'

Claudia Krumme

Hoe word je een van leed naar liefde therapeut?

Je leert tijdens deze opleiding effectieve interventies toe te passen om onderliggende trauma’s de ruimte te geven om naar de oppervlakte te komen, te integreren en los te laten. Interventies als delen-werk en innerlijk kind worden je aangeleerd maar uiteindelijk is het jouw taak om een eigen stijl te ontwikkelen met als uitgangspunt de van leed naar liefde methode.

Wanneer je de de opleiding voldoende hebt afgerond, je persoonlijke proces doorwerkt hebt en er een wederzijdse klik is dan kun  je wanneer je een reguliere achtergrond hebt als psycholooog, vaktherapeut, SPHer of MWDer een sollicitatie sturen naar codepedentieexperts om als ZZper deel uit te maken van deze specialistische GGZ tak.

Heb je geen reguliere achtergond? Dan kun je als ervaringsdeskundig therapeut zelfstandig de doelgroep relatie-liefdesverslaafden ondersteunen. Je hebt dan genoeg in huis om op jouw persoonlijke maar professioneel geschoolde manier ondersteuning te bieden aan een ieder die meer leed dan liefde in het leven ervaart.

Voor wie is deze opleiding?

Deze opleiding is bedoeld voor ervaringsdeskundige coaches, counselors, psychologen, SPH’ ers, MWD’ ers en andere hulpverleners die affiniteit hebben met de thematiek. De opleiding van leed naar liefde is geen opleiding om je eigen verleden te verwerken maar een opleiding om effectieve methodieken aan te leren om professioneel in te zetten voor de specifieke doelgroep relatieverslaafden, liefdesverslaafden, en codependents. Mocht je het idee hebben zelf nog de nodige stappen te moeten zetten in je verwerkingsproces onderzoek dan eerst of één van de jaarprogramma’s van Leed naar liefde geschikt voor je is. Na dit jaar kun je dan met gemak doorstromen naar de opleiding en alles wat jezelf doorleefd heb doorgeven aan anderen.

Wanneer en waar wordt de opleiding gegeven?

10 opleidingsdagen
De opleiding is opgedeeld in 10 opleidingsdagen. De terugkomdag vindt 3 maanden na de laatste lesdag plaats. Op deze laatste terugkomdag kun je vragen stellen die bij je opgekomen zijn tijdens de sessies die je in tussen liggende periode gedaan hebt. Na de laatste lesdag volg je nog een aantal supervisie uren en intervisie dagen om de kwaliteit van jouw als professional hoog te houden.

Op de laatste terugkomdag ontvang je een certificaat en kun je een sollicitatie sturen naar Codependentie experts.

Iedere lesdag bevat een stuk waardevolle theorie en daarnaast wordt het merendeel van de dag geoefend in oefengroepen om daadwerkelijk aan de slag te gaan met de verschillende methodieken. Er worden regelmatig plenair demonstraties gegeven waardoor je de verschillende werkwijze kunt observeren. Ieders favoriete leerstijl wordt geprikkeld waardoor de methodiek op meerdere lagen in jezelf wordt opgenomen.

Alle opleidingsdagen dagen vinden plaats op de locatie in Den Ilp. Midden in het natuurgebied Het Twiske en goed bereikbaar zowel met de auto als met openbaar vervoer. Parkeren kun je gratis in de zijstraten van de Den Ilpse dorpsweg.

Marian verschuren

DATA 2024

 • 19-20-21 september
 • 24-25-26 oktober
 • 14-15-16 november
 • 12 december terugkomdag

Mocht het heen en weer pendelen je net te ver worden zij er genoeg leuke B&B's in Den Ilp te vinden. Wij hebben alvast een leuke selectie voor je gemaakt met een paar B&B’s die goed bereikbaar zijn vanuit de praktijk en andersom.

 • Theus bij Lott - een bed and breakfast aan de overkant van onze praktijk;
 • Droomhuisje - een bed and breakfast gelegen naast onze praktijk;
 • Het zwanennest - deze bed and breakfast ligt op 4 minuten loopafstand van de praktijk;
 • Villa waterland - deze bed and breakfast ligt op 15 minuten loopafstand en is ook bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer;
 • Flora’s Bed&breakfast - deze bed and breakfast ligt op 28 minuten loopafstand, is met 4 minuten in de auto te bereiken of 10 minuten in het openbaar vervoer.

LET OP:

 • Deze selectie aan B&B’s is niet bij de opleiding inbegrepen en zal zelf geboekt moeten worden.
 • Bij te weinig aanmeldingen/deelnemers kan het zijn dat de opleiding zal worden verplaatst naar een andere datum.

' Ik ben niet wat mij overkomen is maar wie ik kies om vandaag te zijn'

Meer informatie

Vraag meer informatie aan over de opleiding. Een van onze teamleden zal dan contact met je opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

INSCHRIJVEN

Je schrijft je in voor de 10 daagse opleiding van leed naar liefde met als doel om zelf met cliënten te gaan werken.

Door wie wordt de opleiding gegeven?

De opleiding wordt gegeven door Marian Verschuren. Marian heeft Claudia in het verleden geleerd om met het innerlijk kind en andere persoonlijkheidsdelen te werken. Claudia heeft uiteindelijk haar eigen stijl ontwikkeld waar o.a. de 5 stappenmethode uit het boek van leed naar liefde uitgekomen is en uiteindelijk de van leed naar liefde methode geworden is.

RCE - masterclasses
favicon

Mijn naam is Marian Verschuren

In mijn praktijk De Essentie, Praktijk voor Kernvragen, werk ik met individuele klanten die ja zeggen terwijl ze nee bedoelen. In werk, privé en liefdes relaties. Co-dependentie ligt hier meestal aan ten grondslag.

Zelf ben ik ervaringsdeskundig op het gebied van codependentie. Dit helpt mij aan te sluiten bij mijn klanten. Terwijl ik steeds goed blijf monitoren wat van mij is en wat van mijn klant is! Dat is belangrijk om mensen professioneel goed te kunnen begeleiden.

Als trainer, coach en therapeut, werk ik graag met individuele klanten als met groepen in trainingen die ik zelfstandig of in samenwerking met anderen geef.

Het opleiden van ervaringsdeskundige mensen die klanten willen leren begeleiden rondom de thematiek codependentie, verlatings- en bindingsangst, hechtings-thematiek, hoort daarbij.

Ik ben geboren en getogen in een klein dorp in Brabant, in een gezin met 3 kinderen waarvan ik de middelste ben. Een dominante vader en een volgzame moeder. Veel later in mijn leven leerde ik, een codependente moeder… Al snel vond parentificatie plaats; ik nam de moederrol in. Het gedrag van mijn moeder heb ik goed gekopiëerd en zonder het in de gaten te hebben, ontwikkelde ik codependent patronen. Dit nam ik mee in mijn volwassen leven en in mijn huwelijk. Totdat ik er last van kreeg. Toen begon mijn zoektocht naar antwoorden op mijn vragen. Stap voor stap doorbrak ik mijn codependent patronen. Uiteraard kunnen die nog steeds getriggerd worden. Ik heb geleerd hoe ik daar nu mee om kan gaan. Liefdevol naar mezelf, met een glimlach en een knipoog. Soms zie ik triggers aankomen en kan ik er heel goed mee omgaan. soms stap ik in de valkuil en terwijl ik daar in zit, kom ik erachter dat ik in een oud patroon gestapt ben. Dan is er weer bewustzijn. Dan kan ik mezelf weer zien in de hele context en vanuit mijn volwassen autonome ik handelen en wandelen. Ik zie het leven als één grote ontwikkeling waarbij we mogen blijven oefenen. Oefening baart kunst…. Levenskunst met onderweg veel genieten ☺

Als je mij goed kent dan zou je weten dat ik:

 • Dol gelukkig ben met mijn 2 prachtige volwassen kinderen Emmy en Tom.
 • Als meisjesdroom had: stewardess worden bij KLM en dat dat gelukt is. Van 1982 tot 2001 heb ik met véél plezier als stewardess en senior purser gevlogen.
 • Tussen mijn 14e en ongeveer 27e levensjaar standaard 3 verschillende maten kleding in mijn kast had hangen.
 • Al een jaar of 8 intensief Bikram Yoga beoefen.
 • Nergens naar toe ga zonder mijn wandelschoenen.
 • Véél inspiratie haal uit de natuur.

Relevante opleidingen:

 • NLP- Master practitioner 2006
 • NLP- trainer 2008
 • NLP Health Coach Europe 2016
 • Therapeut: gevolgde opleidingen en certificaten: integratieve psychotherapie, innerchild therapie, Ericsoniaanse hypnotheratie, EMDR.
 • Aangevuld met jaarlijkse bijscholingen om mezelf steeds verder te blijven ontwikkelen en professionaliseren.
Marian verschuren
favicon

Ervaringen opleiding van Leed naar Liefde

Opleiding van leed naar liefde

Het is een heerlijke opleiding, Claudia! Ik ben erg blij dat ik er bij ben. Marian is een fantastische trainster. De locatie is gezellig, de sfeer is top en het eten heel lekker ?  Fijn ook dat jij er ook bij bent, Claudia, om af en toe een bruggetje te leggen. Warme groet, Els

Sharon

Opleiding van leed naar liefde Vorig jaar september ben ik gestart met de opleiding van leed naar liefde, het was de eerste keer dat de opleiding gegeven werd vanuit Counseling Center Changes en dat was een hele bijzondere ervaring. Enerzijds voelde het als een soort bekroning op het lange pad dat ik heb afgelegd en nog steeds afleg in zelfontwikkeling.  Ik heb een lange weg achter de rug waarin ik door meerdere narcistische partners terug gespiegeld kreeg dat ik kampte met co-dependancy issues. Een pijnlijke en moeilijk ontdekking die ik toentertijd deed maar daar verantwoordelijkheid voor nemen heeft me immens veel gebracht. Het heeft me opgeheven uit de rol van slachtoffer zijn van deze dynamiek naar een tot wasdom gebloeide vrouw die in staat is gezonde relaties aan te gaan vanuit het hart in plaats vanuit pijn. In mij was er een diep verlangen om alles dat ik geleerd, geheeld en ontdekt had te gaan delen met mensen die met dezelfde thema’s worstelde en ze te begeleiden op hun weg van herstel. Maar hoe dit praktisch aan te vliegen? De opleiding van lief naar leed diende zich aan en daarmee ook een praktische weg om mijn wens en verlangen om met deze thematiek gericht te werk te gaan en anderen te begeleiden. Ik heb de opleiding als enorm verrijkend ervaren, Marian Verschuren heeft een hele mooie en heldere manier van informatie aanreiken en tevens geeft ze een mooie en krachtige bedding waarin de verschillende oefeningen mogen plaatsvinden om de verschillende technieken persoonlijk te ervaren en oefenen. Ondank ik al de nodige ervaring had heeft de opleiding me enorm verrijkt en ook veel meer zelfvertrouwen gegeven in mijn persoonlijke zijn maar ook op professioneel vlak in het begeleiden van mensen met een hulpvraag aangaande hun relationele dynamieken. Een mooie extra was doordat de deelnemers een verschillende achtergrond hadden de kennis, input en ervaring van de deelnemers heel mooi ingezet werd tijdens het werken aan casussen. Deze manier van ‘eigen maken’ van de technieken heb ik als uiterst waardevol en bekrachtigend ervaren. Binnen het therapeutische wereld laat het begrip, kennis en inzicht  aangaande co-dependancy en relatieverslaving helaas nog te wensen over, dit maakt deze opleiding een die naadloos aansluit bij de behoefte van veel mensen met een hulpvraag aangaande deze thematiek. Zoals benoemt dus een enorme verrijking en voor mij persoonlijk een bekroning op de weg die ik tot nu toe heb mogen afleggen.

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Prijs voor de volledige opleiding
€3385 inclusief BTW en supervisie sessies

SUPERVISIE
Tijdens de opleiding vindt er 3 keer supervisie plaats: één groep supervisie tijdens lesblok 3 en 2 individuele supervisie sessies.

Ben je ZZP’er dan kun je deze opleidingskosten aftrekken bij de belasting en opvoeren als studiekosten.

Data 2024

 • 19-20-21 september
 • 17-18-19 oktober
 • 14-15-16 november
 • 13 december terugkomdag

Aanmelden
Betalen in 1 keer € 3385,- incl. BTW (inclusief supervisie)
Betalen in 3 keer € 1140,- incl. BTW per keer (inclusief supervisie)
Betalen in 6 keer € 570,- incl. BTW per keer (inclusief supervisie)

Lestijden
Van 10:00 tot 17:00 uur.

Inclusief
Lunch, koffie, thee en syllabus

Boekenlijst
Ontvang je na inschrijving

Locatie
Codependentie experts
Den Ilp 99 te Den Ilp

Inschrijven

Je schrijft je in voor de 10 daagse opleiding van leed naar liefde met als doel om zelf met cliënten te gaan werken. Heb je vragen over de opleiding of wil je meer informatie ontvangen stuur dan een mail naar info@codexperts.nl. Wij zullen dan contact met je opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Weet je nu al dat dit is wat je wilt? Schrijf je dan in en verzeker jezelf van een plek.

'Is het echte liefde? Of ben je emotioneel verslaafd aan de inconsistente, periodieke liefde, aandacht en erkenning? '.