PSYCHOLOOG
ONLINE

Mirte

Behandelaren

Mijn naam is Mirte. Mijn ontwikkeling en aanpak als psycholoog is onlosmakelijk verbonden met mijn ontwikkeling als mens. Na vele jaren van het zoeken naar externe factoren van geluk en betekenis, waaronder in de liefde, maar ook in verre landen en spiritualiteit, hebben al deze reizen mij altijd teruggebracht naar mijzelf. Een mooie realisatie, maar niet zonder de benodigde beproevingen.

Als psycholoog ben ik begonnen met het werken in de verslavingszorg, waar ik alle ‘smaken’ heb meegemaakt. Verschillende zwaartes, middelen, gedragingen en vormen van behandeling heb voorbij zien komen en ben ik inmiddels ervaren mee. Wat mij vanuit deze jaren vooral is bijgebleven is dat een verslaving vaak de uitingsvorm is van een dieperliggend thema; hetgeen waar het ‘eigenlijk’ om gaat. Het op een warme, maar doortastende manier samen beter te begrijpen hiervan is het startpunt om ook verandering aan te brengen. Vaak gaat dit over het volledig accepteren en omarmen van alle delen van jezelf. Het is nooit te laat om te stoppen met een destructief patroon of een destructieve relatie en een andere weg in te slaan. In mijn ervaring is zowel de professionele hulp hierbij als de steun van lotgenoten die begrijpen wat dit zo uitdagend maakt een bijna onmisbare combinatie.

Op professioneel vlak, heb ik mij na mijn universitaire studie psychologie verder ontwikkeld in verschillende (behandel)methodes waaronder cognitieve gedragstherapie (CGT) en Acceptance & Commitment therapy (ACT) en Mindfulness. Omdat ik geloof in een holistische aanpak, eentje waar zowel ‘het hoofd’, ‘het lichaam’ en ‘het hart’ worden meegenomen, ben ik me ook verder gaan ontwikkelen als yogadocent en in ‘Forest therapy’. De natuur is voor mij altijd een plek geweest waar ik me veilig en vertrouwd voelde, wanneer menselijke relaties even ingewikkeld waren, waardoor ik dit graag integreer in mijn sessies. Ik verblijf momenteel in het mooie Portugal en spendeer graag de zomer in Zweden en Noorwegen, waar ik retraites in de natuur organiseer.

Als psycholoog vind ik het belangrijk om de tijd en ruimte te nemen om echt naar je te luisteren; niet alleen als cliënt, maar als mens. Om daarnaast samen een plan te maken waar jij je in kunt vinden en waar vanuit jij uiteindelijk ook weer zelf verder je leven kunt leiden. Jouw eigen inzicht in jezelf, veerkracht voor tegenslagen en eigen autonomie versterken vind ik van belang. Ik zie een traject dan ook graag als ‘een trechter’, waarbij je uiteindelijk ook concrete handvatten hebt om zelf je patronen te doorbreken en met lastige emoties, gedachten en ook relaties om te gaan.