Wendy Ernst

BEELDENDE THERAPEUT
LOCATIE DEN ILP
LIVE

Wendy

Behandelaren

“Als je me echt zou kennen…dan zou je weten dat ik van kind af aan heb geprobeerd met mijn hoofd de wereld, de ander en mijzelf te begrijpen.”

Van kind af aan probeerde ik met mijn hoofd de wereld, de ander en mijzelf te begrijpen. Toen dat niet opleverde wat ik hoopte ben ik naar andere wegen gaan zoeken om te achterhalen wie ik nou eigenlijk (zelf) was. Degene onder die, toch jong al aangeleerde en aangepaste manieren, die ik (achteraf bezien) had ontwikkeld om gezien en goedgekeurd te worden. Het ‘afpellen’ van de laagjes begon en ik kwam regelmatig moeilijke gevoelens tegen waarvoor ik op diverse manieren heb proberen vluchten.

Op mijn pad kwam ik onder andere energetisch werken, psychotherapie (biografie), psychosociale ondersteuning, ademwerk, meditatie, mindfulness en allerlei zelfontwikkelings-cursussen tegen. Gedurende die periode studeerde ik aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, waar na ik mensen van allerlei leeftijden mocht ondersteunen bij hun beeldend proces. Daarbij zag ik soms wonderlijke dingen gebeuren.

Ik werd steeds nieuwsgieriger naar de achtergrond hiervan en ben beeldende therapie gaan studeren. Naar aanleiding van de opdracht om werkvormen te ontwikkelen die ondersteunend voor jezelf zouden kunnen zijn, onderzocht ik wat voor mij werkte en het was tijdens deze acties dat ik plots ‘mijzelf’ van dichtbij ervaarde. Direct mocht ik enkele heldere zelfinzichten ervaren. Het voelde warm en liefdevol. Ik kon er voor mijzelf zijn. Een gevoelsopenbaring. Ik kon ‘mij’ koesteren. Ik kon mij lief hebben. Wat voelde ik mij ‘aanwezig’. Ik had, zo begreep ik later, ‘het Self’ van Stern en Damasio ervaren, het ‘Kern–Zelf’ van Smeijsters. Van daaruit ontwikkelde ik werkvormen, welke ik-versterkend en inzichtgevend zijn. Die bevorderend zijn voor zelfcompassie en voor het in–het-hier-en-nu zijn. Ik laat mij inspireren door onder andere het tast zintuiglijk werken, het geleid tekenen, focus collage en de teken-bewegingsmethode.

Beeldende therapie
Voor iedereen verloopt het proces binnen de beeldende therapie anders. Ik probeer samen met jou zicht te krijgen op jouw sterke kanten en op het waar je in staat bent om te kiezen voor jezelf en waar niet. Het inoefenen van nieuwe manieren is ook mogelijk. We kijken hoe je jezelf kunt versterken, zodat je weer makkelijker in contact met jouw kern kunt komen.

Het doel is niet een ‘mooi’ of ‘goed’ resultaat. Er is geen enkele ervaring of kunde nodig. Wat ik zie koppel ik naar je terug waardoor je dichter bij jezelf kunt komen. De ervaring op zichzelf is waardevol, staat centraal. Het kan je zicht geven op je diepere gevoelslagen.

Wanneer je jezelf steviger en helderder ervaart, weet je bovendien wanneer je authentieke zelf aan het roer staat. Het ervaren van jezelf geeft een gevoel van rust en veiligheid in jezelf. Je leert jezelf, je voorkeuren en je grenzen beter kennen en zo zie je ook je automatische reacties beter. Pas dan kun je andere keuzes gaan maken, in compassie met jou zelf. Met keuzes die in dienst staan van jou. Ik help jou graag daarbij.