Deel dit bericht:

23 maart 2016

Leestijd: 3 minuten

CCC in de pers


CCC in de Diemer Courant

Vrouwen maken nieuwe start
Steeds meer vrouwen hebben problemen met het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen, kampen met een eetstoornis of een relatieverslaving. Changes Counselling Center (CCC) is erin gespecialiseerd om vrouwen te helpen de problemen aan te pakken en een nieuwe start te maken.

Claudia Kumme (34) is oprichtster van Changes Counselling Center. Zij is ‘ervaringsdeskundige’ op vele gebieden en weet dus waarover zij praat. Zij werkte lange tijd in de horeca en was gevoelig voor verleidingen. ,,Voor mij hoorde het gebruik van drank en drugs bij de lifestyle. Ik had meer met drugs dan met drank en gebruikte cocaïne, dat de remmingen wegneemt.’’

Toen zij 27 was zette zij definitief een streep onder het gebruik van drank en drugs. Sindsdien is zij clean. Spijt heeft zij van die drastische beslissing nooit gehad. Toen zij gestopt was met alcohol en drugs vond haar verslaving een andere manier om met haar gevoelens om te gaan: namelijk overeten. Tijdens het herstellen van de eetstoornis heeft ze geleerd om haar gevoelens te voelen. Ook heeft ze veel strijd geleverd in het leren omgaan met leven met een verslaafde partner.

Als een vrouw bij CCC aanklopt start de behandeling met een intakegesprek van anderhalf uur. ,,In dit gesprek wil ik duidelijkheid krijgen over de exacte problemen en de achtergronden. Ik adviseer de cliënt altijd om voor een bepaalde periode helemaal met drank of drugs te stoppen.

Na het intakegesprek stel ik een vervolgplan op.’’ Claudia Krumme en de cliënt kunnen besluiten tot het starten van counselling, individueel of in groepsverband. Maar soms verwijst Claudia Krumme de cliënt door naar een behandelingscentrum in binnen of buitenland.

,,Counselling is praktische psychologische hulp door middel van dialogen. Ik werk steeds met een serie van zes sessies van één uur. Ik probeer de cliënt onder meer te helpen bij ontwikkelen van het emotioneel bewustzijn, het doorbreken van patronen en valkuilen en het bijstellen van het zelfbeeld. Vaak hebben cliënten een negatief zelfbeeld, dat moet worden bijgesteld. Ik adviseer cliënten dikwijls ook contact op te nemen met een zelfhulpgroep als de AA (Anonieme Alcoholisten), die gerelateerd is aan het probleem. Na zes sessies besluiten wij hoe wij verder gaan. Het gevaar bestaat dat iemand na een tijd onthouding vergeet dat er valkuilen zijn die tot een terugval kunnen leiden.’’

Claudia Krumme is van mening dat preventie en vooral rolmodellen en voorbeeldfuncties jongeren voor problemen kunnen behoeden. ,,De jeugd gaat op steeds jongere leeftijd alcohol drinken. Soms vinden ouders dit goed omdat zij zelf ook drinken en hier geen kwaad in zien. Het gebruik van drugs hangt vaak nauw samen met een bepaalde scene, waar in het gebruik als spannend wordt gezien. En meisjes zijn vatbaar voor een eetstoornis, omdat zij willen voldoen aan een extreem schoonheidsideaal. Mensen raken vaak verslaafd, omdat zij met het gebruik van middelen een leegte proberen op te vullen. Dit heeft ook te maken met de moderne maatschappij, waarin de gemeen-schapszin lijkt verdwenen. Mensen luisteren nauwelijks meer naar hun gevoel, gaan altijd maar door en duwen bepaalde gevoelens weg door het gebruiken van drank en drugs. Maar na verloop van tijd worden zijn keihard met de gevolgen hiervan geconfronteerd.’’

Deel dit bericht:

23 maart 2016

Leestijd: 3 minuten

CCC in de pers


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat?

Dan is dat waarschijnlijk ook zo…
Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting.