Deel dit bericht:

29 maart 2017

Leestijd: 4 minuten

Codependentie


Wat is de relatie tussen codependentie en mishandeling?

Wat is de relatie tussen codependentie en mishandeling? Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst de definities mishandeling en codependentie bepalen.

Wat is mishandeling?

Mishandeling is alles wat niet voedend of verzorgend is geweest in de opvoeding in de periode van 0 tot 18 jr.We praten bij mishandeling dus niet alleen over fysieke mishandeling, seksueel misbruik of geestelijk geweld. Nee, we praten ook over emotionele, intellectuele en spirituele vormen van mishandeling.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Schreeuwen en schelden tegen een kind.
  • Een kind slaan, duwen of op een andere manier fysiek aanraken met als doel om hem of haar te straffen.
  • Verlangen van een kind dat die zelf weet hoe om te gaan met levenssituaties en problemen i.p.v. een aantal basistechnieken aan te leren om problemen op te lossen en een paar duidelijke regels voor sociaal gedrag bij te brengen.
  • Geen uitleg over het hoe en waarom van lichaamshygiene.
  • Nooit excuses aanbieden uit angst dat het gezag ondermijnd wordt.
  • Gevoelens van kinderen weinig geldigheid geven vanuit de overtuiging dat kinderen nog veel moeten nog veel leren. (je gaat naar bed omdat ik het zeg)
  • Overmatig bescherming (enmeshment), controle, zorgt er voor dat de autonomie van het kind beschadigd raakt.
  • Geen consequenties laten dragen voor onacceptabel gedrag. De schuld buiten het kind leggen.
  • Geheimen delen die niet passend zijn bij het ontwikkelingsniveau van het kind.
  • Parentificatie: rolverwisseling waar kinderen zorg dragen voor de praktische of emotionele zorg van de ouders.

Wat is codependentie?

Codependentie is een overlevingsstrategie die zich kan uiten d.m.v. verschillende symptomen. Een toestand waarin je vanuit de automatische piloot (trance) de behoeften van anderen belangrijker maakt dan die van jezelf. Je bent als het ware verslaafd aan het helpen, redden en adviseren van anderen, het nodig zijn of het belangrijk zijn voor een ander.

Het is een strategie om je minderwaardigheidsgevoelens van binnen eronder te kunnen houden. Die minderwaardigheidsgevoelens zijn ontstaan in de jeugd, doordat je niet die erkennende aandacht hebt gekregen waardoor je het gevoel ontwikkelt: ik ben oké, mijn gevoelens zijn oké. Ik heb vertrouwen in mezelf in het leven en in de wereld.

Hierdoor ontstaan gevoelens van ongemak en onrust bij een kind. Het kind denkt dat het gedrag van de ouders normaal is en denkt dus dat er iets mis is met hen. Hierdoor ontwikkelt het kind schuld en schaamte gevoelens. Er is iets mis met mij, ik ben niet goed genoeg, ik ben slecht, niet oké, ik ben lastig, moeilijk enz. En dat negatieve zelfgevoel ga je als kind dan compenseren door extra goed te doen. Door via een omweg (controle gedrag) alsnog te krijgen wat je nodig hebt. Liefde, aandacht en erkenning.

Je hebt problematische mensen nodig om je aandacht op te richten om je eigen lage eigenwaarde te compenseren of te verdoezelen.

Wat is de relatie tussen codependentie en mishandeling? 

Er is een sterke relatie tussen mishandeling in de jeugd en codependentie symptomen. Disfunctionele niet voedende en/of gewelddadige gezinnen brengen onveilig gehechte codependents voort. Voedende, functionele, gezonde gezinnen brengen, autonome, veilig gehechte volwassene voort.

Een diep geworteld geloof in onze opvoedingscultuur maakt het moeilijk om codependentie als een daadwerkelijk probleem te onderkennen. Maar wanneer we nader onderzoek doen ontdekken we dat die zogenaamde normale opvoedingsmethoden groei en ontwikkeling van het kind belemmeren en uiteindelijk leiden tot codependentie.

Om te genezen is het belangrijk om je aandacht te verplaatsen van het bezig zijn met anderen ( helpen, redden, pleasen, controleren enz.), naar de pijn die je eronder probeert te houden van binnen, en het dáár oplossen door het te alsnog te doorvoelen.

Wil je hulp bij het doorbreken van jouw specifieke codependentie symptomen en of bij het doorvoelen van de daadwerkelijke onderliggende onderdrukte gevoelens neem dan contact met me op dan kijken we samen welke aanpak het beste bij jouw persoonlijke situatie aansluit.

Liefs,

Claudia

Meld je hier aan voor het webinar over relatieverslaving en codependentie
 
Wil je meer weten over hoe om te gaan met iemand met een verslaving? Ontvang dan de tien tips door middel van een videoserie.

Deel dit bericht:

29 maart 2017

Leestijd: 4 minuten

Codependentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat?

Dan is dat waarschijnlijk ook zo…
Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting.