Deel dit bericht:

7 mei 2017

Leestijd: 5 minuten

Codependentie


In 5 stappen je codependentie doorbreken d.m.v. van innerlijk kind werk

Wat is codependentie?

Codependentie is een toestand, trance, illusie waarin de eigen behoeften, gevoelens en wensen aan de kant geschoven worden voor de gevoelens, wensen en behoeften van een ander. Dit kan zich manifesteren als pleasen, aanpassen, controlegedrag, verantwoordelijkheden overnemen maar ook als overmatig zorgen voor een ander.

Deze strategieën hebben het doel om controle te krijgen over de gevoelens van jezelf of van de ander. Het is een overlevingsstrategie die je ontwikkeld hebt in je kindertijd. Als kind ben je werkelijk afhankelijk van je ouders en is aanpassen, verdwijnen, bevriezen of je op een ander richten, je enige optie. Je ervaart de situatie als te bedreigend waardoor je je één van deze strategieën aanleert en inzet als volwassene.

Wat is innerlijk kind werk?

Wanneer je met het innerlijk kind  gaat werken kun je steeds opnieuw wanneer je in een trance raakt in 5 stappen je codependentie patronen doorbreken.

Innerlijk kind werk is innerlijk werk waarbij je terug gaat naar je verleden, naar je kindertijd. Vanuit je volwassen autonome zelf maak je contact met die ervaringen, die ervoor zorgen dat je terugvalt in aanpassen, pleasen, controlegedrag, verantwoordelijkheden overnemen of overmatig zorgen voor een ander (codependent gedrag).

Vaak zijn aan pijnlijke ervaringen in je jeugd belemmerende overtuigingen gekoppeld, zoals:

“Ik kan het niet” “Ik ben niet ok” of “Ik doe er niet toe”.

Door contact te maken met wat er gebeurd is in je kindertijd kun je je ervan bewust worden, dat je oude overtuigingen en gevoelens met je meedraagt die ervoor zorgen dat je je als volwassene vanuit deze oude overtuigingen en gevoelens gedraagt.

Vanuit je volwassen bewustzijn kun je deze patronen en gevoelens vervolgens herkennen, doorvoelen en loslaten zodat je vanuit liefde voor jezelf in een relatie met een ander kan zijn zonder jezelf te verliezen.

Het is niet de bedoeling dat je in het verleden blijft hangen, maar juist dat je met je volwassen lichaam je kind gevoelens alsnog doorvoelt. Deze gevoelens heb je als kind onderdrukt omdat ze te pijnlijk waren. Nu ben je volwassen en kun je het aan.

Stap 1

Herken de trance, de illusie of het verdedigingsmechanisme waar je inschiet naar aanleiding van een gebeurtenis met een bepaald persoon of specifieke situatie.

Inventariseer voor jezelf van welk codependent gedrag jij last hebt. Wanneer dit helder voor jezelf is wees je dan bewust van dit gedrag (alarmbel). Bijvoorbeeld wanneer je merkt dat de behoefte om je aan te passen zich aandient.

Wat kun je doen wanneer je herkent dat je in de trance schiet?

  • wat is de trance
  • stap eruit

Stap 2

Stel je voor dat je niet zou toegeven aan de behoefte om je aan te passen. Welk gevoel komt er dan op je af? Angst, onrust, brok in je keel, steek in je maag?

Vraag dan aan jezelf waar in je leven, je dit gevoel eerder hebt gevoeld? Laat omhoog komen wat er omhoog komt.

Stel jezelf nu de volgende vragen.

  • Waar ben ik?
  • Wat gebeurt er?
  • Wat doe ik

Stap 3

Pak nu pen en papier en schrijf het volgende op.

  • Wat zijn mijn gedachten?
  • Wat voel ik?
  • Waar voel ik iets in mijn lijf?
  • Wat heb ik nodig?
  • Kan ik dit aan mezelf geven?

Stap 4

Schrijf nu de volgende zin op.
Doe dit met je rechterhand als je rechtshandig bent en met links als je linkshandig bent.

Lieve kleine……. (vul hier je naam in).

Ik zie dat je je bang, boos, blij, bedroefd of eenzaam voelt. Schrijf vanuit je volwassen autonome zelf en benoem de gevoelens die je waarneemt en geef hier erkenning aan. Vraag wat de kleine in jou nodig heeft. Realiseer je en wees je bewust dat dit kind gevoelens zijn.

Schrijf nu vanuit je innerlijk kind naar je volwassen zelf

Lieve grote ….. (vul hier je naam in).

Wat fijn dat je naar me luistert. Ik voel me inderdaad……Ik zou heel graag willen dat……

Doe dit met je linkerhand als je rechtshandig bent en met rechts als je linkshandig bent.

Wissel de rollen zo vaak om als jij denkt dat nodig is om al je gevoelens te uiten en te zorgen voor het kind in jou. Voel zelf wanneer het genoeg is. Eindig altijd vanuit je volwassen autonome zelf met schrijven. De volwassene in jou heeft het laatste woord. Geef eventueel tips en adviezen of laat de kleine…. simpelweg weten dat je er voor haar/hem bent en op welke manier.

Stap 5

Herhaal het werken met je innerlijk kind zo vaak als nodig is. Iedere keer wanneer je je rot voelt, bevriest, please gedrag vertoont of ander codependent gedrag zich aandient. Iedere keer dat je dit gedrag waarneemt weet je dat er innerlijk kind werk te doen is, dat je mag gaan zorgen voor de kleine… in jou.

Succes!

Mocht je ondersteuning nodig hebben bij dit proces dan kun je één of meerdere sessies innerlijk kind werk inplannen. Wanneer je dit proces vaker begeleid hebt doorlopen, wordt het steeds makkelijker om vanuit het volwassen autonome ik te reageren.

Liefs,

Claudia

Meld je hier aan voor het webinar over relatieverslaving en codependentie.

Wil je meer weten over hoe om te gaan met iemand met een verslaving? Ontvang dan de tien tips door middel van een videoserie.

Hier kun je een video bekijken over verslavende relaties en de bijbehorende dynamiek.

Deel dit bericht:

7 mei 2017

Leestijd: 5 minuten

Codependentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat?

Dan is dat waarschijnlijk ook zo…
Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting.