Deel dit bericht:

8 juni 2018

Leestijd: 3 minuten

Codependentie Relatieverslaving


Zelfverantwoordelijkheid of zelfmedelijden, wat kies jij?

Sommige vrouwen maar ook zeker sommige mannen hebben de neiging om hun relatieverslaving en codependentie problematiek buiten zichzelf te leggen en veel te klagen over wat hun allemaal is aangedaan in hun leven.

Regelmatig lees ik berichten op fora van narcistisch misbruik waar het alleen maar over de narcistische partner gaat. Ik vind dit jammer want naar mijn idee maak je jezelf dan slachtoffer en blijf je bezig met het probleem bij de ander te leggen i.p.v. bezig te zijn met de oplossing.

Deze slachtofferrol is misschien comfortabel en zorgt er mogelijk voor dat je niet echt bij de kern van je probleem komt. Hierdoor maak je geen contact met jouw persoonlijke onderliggende pijn die de aandrijver is van jouw relatieverslaving en vergroot je de kans om opnieuw in een relatie terecht te komen met bijvoorbeeld een narcistische partner.

Zoals jullie misschien wel eerder van mij gehoord hebben gaat herstel en heling van relatieverslaving en codependentie juist over het omarmen en toelaten van je persoonlijke, onderliggende, onderdrukte gevoelens en juist niet over het weglopen of het vermijden daarvan.

“Comfortabel worden met het oncomfortabele de slogan van herstel en heling”

Ik las van de week in de Lef het blad voor verslaafden over 3 inzichten die kunnen helpen bij het doorbreken van zelfmedelijden. Mogelijk zijn deze ook van toepassing op jou wanneer je lijdt aan de verslavende relaties in je leven.

1. Tijd heelt

Iedereen heeft tijd nodig om het één en ander te verwerken. Maar wat doe je in de tussentijd? Kies je ervoor om vooruit te gaan en je leven te ontwikkelen in de richting die jij wenst? Of kies je ervoor om te klagen en in herhaling te vallen over wat je allemaal is aangedaan? Hiermee bedoel ik niet dat je niet mag rouwen want rouwen is zeer zeker een belangrijk aspect van herstel.

2. De keuze is aan jou

Wat je ook is overkomen tijdens je verslavende relatie, je was er zelf bij en je bent pas slachtoffer als je daar zelf voor kiest.

3. Zelf verantwoordelijk

Heeft de ander veel pijn, verdriet en schade aangebracht in jouw leven? Zelfs dan is het nog altijd jouw verantwoordelijkheid om dit probleem uit de weg te ruimen. Dus accepteer de situatie, óf onderneem actie om de situatie te veranderen.

Ben jij iemand die kiest voor zelfverantwoordelijkheid of betrap je jezelf er nog regelmatig op dat je blijft hangen in zelfmedelijden? Uiteraard is dat helemaal oké maar met dit artikel wil ik je uitnodigen om je hiervan bewust te zijn en mogelijk iets anders te kiezen. Je kunt namelijk iedere dag opnieuw kiezen voor zelfverantwoordelijkheid of voor zelfmedelijden.

Wanneer iemand mij gekwetst heeft wat uiteraard ook in mijn leven gebeurt probeer ik te onderzoeken wat mijn aandeel in het geheel is zodat ik kan voorkomen dat ik nogmaals op dezelfde manier gekwetst word.

Ik ben heel benieuwd hoe jij hier in staat. Laat een reactie of opmerking achter onderaan dit bericht.

Heb je hulp nodig en ben je er klaar voor om de verantwoordelijkheid voor je eigen geluk op te pakken?

Vraag dan een gratis sessie aan
Volg een gratis webinar
Of
Kom naar de live workshop 10 fasen van herstel

Deel dit bericht:

8 juni 2018

Leestijd: 3 minuten

Codependentie Relatieverslaving


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat?

Dan is dat waarschijnlijk ook zo…
Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting.