Deel dit bericht:

22 juni 2020

Leestijd: 4 minuten

Relatieverslaving


Ken jij het kind in jou al?

Als groot fan van het innerlijk kindwerk wil ik vandaag met je delen hoe belangrijk dit werk is wanneer je verlangt naar een liefdevolle relatie. In eerste plaats met jezelf en van daaruit met anderen.❤

Hoewel we ons er meestal niet bewust van zijn leven we als mens gelijktijding in meerdere belevingswerelden: die van de volwassene, die van het kind en die van onze overlevingsstrategieën. Door dit artikel ga je mogelijk meer begrijpen hoe het kind in jou, je relaties in je leven beïnvloedt en hoe belangrijk het is om dit kind te leren kennen en er een liefdevolle relatie mee op te bouwen.

Hoe je als kind relatieverslaafd of codependent bent geraak

Velen van ons zijn opgegroeid in emotioneel niet beschikbare gezinnen. Misschien hadden je ouders het moeilijk met zichzelf en waren ze daardoor niet in staat om jou die liefde, aandacht en erkenning te geven die je nodig had. Misschien moest je een bepaalde rol aannemen om emotioneel te kunnen overleven. Deze vormen van emotioneel misbruik of verwaarlozing behoren helaas tot de omstandigheden waar de meeste mensen die last hebben van deze thematiek in zijn opgegroeid. Als kind raakten we er emotioneel door bevroren of hebben een manier van vechten of vluchten gevonden om met de situatie om te gaan. Deze manieren noemen we overlevingsstrategieën.

Een aantal voorbeelden waar je aan kunt denken zijn:

 • Pleasegedrag
 • Aanpassingsgedrag
 • Controlegedrag
 • Verantwoordelijkheden overnemen
 • Bindingsangst/verlatingsangst
 • In een relatie blijven die ongezond voor je is.
 • Perfectionisme
 • Jaloezie
 • Valse hoop gedachten
 • Piekeren
 • Valse macht (agressief gedrag)
 • Verslavingen

Hoe weet je of je een gewond kind met je meedraagt?
Dit merk je wanneer je in je relaties plotseling heel emotioneel reageert (eerder als een 5, 10 of 15 jarige dan als een volwassene) in een situatie die lijkt op een pijnlijke situatie die je als klein kind of als puber meemaakte. Op zo een moment reageer je dus niet meer vanuit je volwassen bewustzijn maar vanuit je kindbewustzijn. Het gekwetste, gewonde of aangepaste kind neemt het tijdelijk van je over.

Heb je het idee dat je wel de emotionele zorg hebt gehad die je nodig had kan het zijn dat je op een andere manier gewond bent geraakt. Bijvoorbeeld door een pestverleden of een andere traumatische gebeurtenis.

Herstel en heling van destructieve relatiepatronen
Een belangrijk aspect van herstel en heling van relatieverslaving en codependentie is het innerlijk kindwerk. Het is het deel dat je helpt om los te komen uit de trance, de automatische piloot gedachten en gevoelens die je al zo lang met jezelf meedraagt.

Gedachten als:

 • Ik ben niet goed genoeg
 • Wanneer ik alles voor de ander doe wordt er van me gehouden
 • Door niet te voelen blijf ik sterk

Deze trance gedachten worden op verschillende moment gedurende dag door een trigger geactiveerd, Je blijft er dus keer op keer in terugvallen, tenzij je je ervan bewust wordt en jezelf bevrijdt. Door jezelf te bevrijden uit deze automatische trancepatronen kun je steeds meer gaan genieten van je leven.

Van een gewond kind naar een magisch blij en vrij kind
Omdat velen van ons met emotionele pijn rondlopen, hebben we het tot nu toe steeds gehad over het gewonde kind. Maar in ieder van ons schuilt vaak onder de pijn ook een heel ander kind: het magische kind. Dit is het deel van ons dat verbonden is met onze creativiteit en speelsheid, het heeft zichzelf onvoorwaardelijk lief. Wanneer je dit kind leert kennen kan er een wereld voor je opengaan van vreugde, liefde en plezier. Dit is het kind dat onder begeleiding van de volwassene een heel gelukkig leven kan leiden zowel met een partner als zonder een partner. Het magische kind is dat innerlijk kind dat samen met de volwassene het dichtstbij je ware zelf staat.

Niet denken maar voelen
Werken met het innerlijk kind en andere delen van je persoonlijkheid zijn samen met familieopstellingen en het bewust verbonden ademwerk naar mijn idee de meest effectieve methoden om je oude wonden te helen. Deze technieken gaan voorbij het denken rechtstreeks naar het voelen.

Ben jij er klaar voor om te voelen i.p.v. te vechten, vluchten of te bevriezen? Zodat je een completer leven kunt gaan leven? Kijk dan eens naar één van de jaartrainingen die eind augustus weer van start gaan.

Wil je nu al een stap maken? Dan zijn dit de eerste stappen die je kunt zetten:
​​
Lees het boek van leed naar liefde

Of doe mee aan de gratis challenge van leed naar liefde

Van 29 juni t/m 2 juli 4 dagen 4 gratis webinars en 4 meditaties

Deel dit bericht:

22 juni 2020

Leestijd: 4 minuten

Relatieverslaving


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat?

Dan is dat waarschijnlijk ook zo…
Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting.