Deel dit bericht:

29 augustus 2022

Leestijd: 5 minuten

Relatieverslaving


Zelfafwijzing weerhoudt je om gelukkig te zijn!

Op dit moment is onze van leed naar liefde retreat in volle gang. Altijd weer bijzonder om met een groep vrouwen en mannen te mogen werken die er vol voor gaan om los te komen van destructieve relatiepatronen.

Gisteren hebben we gewerkt met de pleaser en de aanpasser in ons. En vandaag staat rouw op het programma. Belangrijke thema’s die gerelateerd zijn aan relatieverslaving en codependentie.

Morgen staat schaamte en schuld op het programma dus ik deel graag een artikel met je over schaamte en schuldgevoelens. Want deze hardnekkige gevoelens spelen meestal een rol wanneer je je down, onbestemd, somber, leeg of eenzaam voelt,

Het zijn pijnlijke gevoelens die mij nog altijd van mijn stuk kunnen brengen wanneer ik ze negeer. Maar……wanneer ik de kans aangrijp om contact te maken met de onderliggende, vaak bevroren gevoelens lukt het me om snel weer terug naar blije gevoelens. Dit proces werk ik na jaren oefenen steeds sneller door waardoor ik me steeds korter rot hoef te voelen. Heerlijk toch? Dat gun ik jou ook! Daarom wil ik je d.m.v. dit artikel wat meer inzicht geven in schuld en schaamte zodat je mogelijk gemotiveerd raakt om ermee aan de slag te gaan. Voordat ik verder ga is het belangrijk dat duidelijk is welke betekenis ik geef aan schuld en schaamte.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN SCHAAMTE EN SCHULD GEVOELENS?

Schuld gaat over iets wat jij verkeerd hebt gedaan en schaamte gaat over jou als een verkeerd of slecht persoon. Je hebt het idee dat er iets, of soms niets goeds is aan jou. Je wijst jezelf af. Je voelt je slecht en fundamenteel tekortschieten. De schaamte gevoelens zorgen voor een gevoel van verlamming of bevriezing. Deze verlamming of bevriezing dient als bescherming om de afwijzing niet te hoeven voelen.

Het is mens eigen om je te beschermen en te verdedigen tegen deze schaamte gevoelens. We dragen daarom vaak maskers en zetten gedrag in om onze gevoelens te verbergen. De schaamte wordt op deze manier verborgen gehouden en krijgt geen kans om te ontdooien.

Schaamte weerhoudt je om gelukkig te zijn!

HOE KUN JE SCHAAMTE GEVOELENS HERKENNEN?

Je kunt schaamte gevoelens herkennen in je gedrag, in je lichaam of aan je emoties. Uiteraard is dit een opsomming van vele mogelijkheden die je niet allemaal hoeft te herkennen om last te hebben van schaamte gevoelens.

EMOTIONEEL: je wijst jezelf af, je voelt je tekortschieten, je voelt je gebrekkig in ieder opzicht, niet goed genoeg, somber, minderwaardig, ontoereikend, lelijk, te kritisch ten aanzien van alles wat je denkt en doet, Je voelt pijn of verdriet, verlamming, eenzaamheid, zelfs wanneer je met vrienden bent. Je bent bang om jezelf echt te laten zien.

LICHAMELIJK: blozen, ingekrompen, jezelf willen verstoppen, jezelf heel klein voelen, foetus houding aan willen nemen, zowel lichamelijk als emotioneel contact vermijdend, bang jezelf willen isoleren, willen wegrennen, depressief, niet in staat zijn om oogcontact te behouden,

GEDRAG: ontwijken, opgaan in gedragingen die schaamte verbergen zoals agressie, middelen gebruik, jezelf groter voordoen, ontkenning, anderen afwijzen, anderen oordelen, pleasen, grapjes maken, dwangmatig anderen helpen, zorgen, aanpassen, verantwoordelijkheden overnemen etc.

SCHAAMTE IS DE BASIS VAN VEEL VERSLAVINGEN EN ANDER DWANGMATIG GEDRA

Iedereen die lijdt aan relatieverslaving, codependentie, middelen verslaving of een eetstoornis heeft te maken met (on)bewuste onderliggende schaamte gevoelens.

Zo zie je hoe belangrijk het is om deze erg pijnlijke en destructieve blokkaden naar de oppervlakte te brengen zodat je deze gevoelens kunt verwerken en een fijne, gelukkige relatie met jezelf en anderen kunt aangaan.

HOE ONTSTAAT SCHAAMTE?

Nooit door je eigen schuld! Maar wanneer:

  • ouders of verzorgers geen tijd voor je hebben als kind. Jou als kind de boodschap geven dat je niet belangrijk voor hen bent;
  • je behoeftes en gevoelens tegengesproken worden of genegeerd zijn;
  • verteld worden dat je dom bent. Voor schut gezet of belachelijk gemaakt bent vooral in het bijzijn van anderen.
  • afgewezen bent geweest. Geïsoleerd bent geweest, of weggestuurd bent geweest;
  • je enige vorm van lichamelijke, emotionele of geestelijke mishandeling hebt ervaren;
  • je ontmoedigt bent, of iemand je verteld dat je een teleurstelling bent;
  • wanneer anderen kritisch naar je zijn
  • wanneer je gepest bent geweest als kind terwijl je te jong was om het te snappen;
  • als je verteld heb gekregen: “je zou je moeten schamen” “ga je schamen!;
  • door angst voor erge straf. Wanneer je werd beschuldigd.

Het meest belangrijke voor kinderen om te voelen wanneer zij opgroeien is dat zij echt gewenst zijn en geheel geaccepteerd worden voor wie ze zijn, als apart persoon in hun eigen recht. De relatie met een ouder dient oprecht en eerlijk te zijn, niet de soort waar de ouder of volwassenen telkens meer hoopt of verwacht van het kind terwijl dit niet realistisch is. Ieder kind heeft het recht om perfect imperfect te zijn!

Veel ouders dragen zelf veel schaamte gevoelens met zich mee waardoor deze patronen zich herhalen.

Wil jij dit patroon doorbreken en door je schuld en schaamte gevoelens heen werken neem dan contact met ons op. Ik bied verschillende zelfhelende methoden aan, die ik je kan leren zodat je jezelf kunt helen en gelukkig kunt zijn.

Deel dit bericht:

29 augustus 2022

Leestijd: 5 minuten

Relatieverslaving


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat?

Dan is dat waarschijnlijk ook zo…
Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting.