Deel dit bericht:

14 september 2020

Leestijd: 3 minuten

Relatieverslaving


Ik ben nog nooit zo verliefd geweest

“Ik ben nog nooit zo verliefd geweest”

Dat is wat veel vrouwen en mannen kunnen roepen wanneer ze in relatie staan met een bindingsangstige oftewel een vermijdingsverslaafde.

Wie zijn die bindingsangstigen of vermijdingsverslaafden?

  • Mannen of vrouwen die een relatie hebben maar ontrouw zijn
  • Verslaafde mannen of vrouwen
  • Gewelddadige mannen of vrouwen
  • Extreem jaloerse mannen of vrouwen
  • Een aantal mannen of vrouwen die geen monogame relatie aan willen gaan
  • Mannen of vrouwen met een persoonlijkheidsstoornis
  • Mannen of vrouwen die last hebben van hechtingsproblematiek

Doordat de persoon met wie je een relatie hebt niet volledig emotioneel beschikbaar is of jou niet op een gezonde manier kan geven waar je zo een behoefte aan hebt, neem je als het ware genoegen met een zak kruimels i.p.v. een heel brood. Doordat je af en toe een kruimel krijgt wat fijn voelt wordt de angst om de kruimel te verliezen des te groter. Je hormoonhuishouding wordt door deze dynamiek volledig ontregeld. De verhoogde adrenaline en dopamine spiegel die door het aantrekken en afstoten optreedt wordt de lichaamshuishouding ontregeld en de geest interpreteert deze adrenaline, dopamine rush als verliefdheid. Omdat dit verliefdheidsgevoel steeds weer opnieuw door de angst voor verlies wordt getriggerd lijkt het alsof er sprake is van een hele bijzondere liefde. Hierdoor blijf je investeren in de relatie in de hoop dat de zak kruimels uiteindelijk een heel brood zal worden.

Het is simpelweg het gebrek aan zekerheid en voorspelbaarheid oftewel pure angst die je laat denken dat dit echt liefde is. Liefde en angst wordt hierdoor door elkaar geraakt. De partner en daarmee de relatie wordt hierdoor veel te belangrijk gemaakt.

In verslavende relaties verwarren we liefde en angst met elkaar. De relatie voelt gepassioneerd en opwindend maar tegelijkertijd ook heel destructief. Je trekt hierdoor de verkeerde conclusies. Je maakt jezelf wijs dat deze relatie wel heel bijzonder moet zijn want je voelt je of “on top of the world” of juist heel somber en verdrietig.

Maak het niet mooier dan het is en realiseer je dat je brein gehypnotiseerd is.

NIEUW!

Opleiding van leed naar liefde voor coaches en therapeuten

Ben je coach of therapeut en lijkt het je gaaf om je verder te specialiseren in de thematiek relatieverslaving en codependentie? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We onderzoeken dan samen of deze opleiding een meerwaarde is voor jou.

Wil je om de dag een quote ontvangen volg me dan ook op Instagram.

Deel dit bericht:

14 september 2020

Leestijd: 3 minuten

Relatieverslaving


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat?

Dan is dat waarschijnlijk ook zo…
Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting.