Deel dit bericht:

13 juni 2022

Leestijd: 3 minuten

Codependentie


Weet jij wat de link is tussen curling parents, parentificatie en codependentie?

Een aantal weken geleden werd ik gebeld door Irma Schijf, een politiechef die een onderzoek doet naar de verbanden tussen curling parents en de stress van jongeren op de werkvloer.

Zij vroeg mij of ik vanuit mijn ervaring en kennis met parentificatie en codependentie een gesprek konden voeren dat zou kunnen bijdragen aan haar onderzoek. Ik word altijd heel enthousiast van dit soort gesprekken en zag meteen een nieuwe interessante podcast voor me die ik met jullie zou kunnen delen.

Voor wie het begrip curling parents nog niet kent, wat doen curling parents?

Curling parents zijn ouders die alle hindernissen, belemmeringen en obstakels die hun kinderen mogelijkerwijs in het leven zouden kunnen tegenkomen, zelf al van de baan proberen te vegen voordat zij zich aandienen.

Irma vroeg mij of er een link bestaat tussen geparentificeerde kinderen en curling parents?

Weet je nog wat parentificatie is? Parentificatie wil zeggen dat een jeugdige langdurig emotioneel en praktisch de rol van ouder op zich neemt met de bijbehorende taken en verantwoordelijkheden. Het gaat erom dat de zorg langdurig ‘ongepast’ is. Ongepast in de zin van niet passend bij de leeftijd en en schadelijk voor zijn ontwikkeling.

In eerste instantie zou je kunnen denken dat dit het tegenovergestelde is van parentificatie maar er is ook een vorm die veel gelijkenissen vertoont, namelijk: het kind dat kind moet blijven. In het interview vertel ik er meer over

Spreekt het onderwerp je aan? Luister dan naar deze podcast.

Heb jij een vraag? Stuur me deze dan vooral toe dan komt jouw vraag mogelijk ook aan de beurt. Let op: alleen een vraag graag, geen heel levensverhaal. We denken vaak dat we de context en het verhaal nodig hebben om een vraag te kunnen beantwoorden maar dat is niet zo ?

Volg je me al een tijdje en voel je dat het tijd is om echt aan de slag te gaan met het doorbreken van destructieve relatiepatronen? Dat kan op veel manieren. Onderzoek wat voor jou de meest passende stap is.​

Deel dit bericht:

13 juni 2022

Leestijd: 3 minuten

Codependentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat?

Dan is dat waarschijnlijk ook zo…
Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting.