Deel dit bericht:

28 februari 2023

Leestijd: 4 minuten

Codependentie Relatieverslaving


Je bent overgevoelig en reageert overdreven

Onlangs ontving ik een afbeelding over de verschillende vormen van gaslighting. Dit nam me mee terug in de tijd en ik realiseerde me hoe bizar het is dat wanneer je blootgesteld wordt aan dit toxische gedrag je vaak niet door hebt hoe destructief dit gedrag is. Je denkt dat het wel op te lossen is als je het maar bespreekt. In een aantal gevallen is dit gelukkig mogelijk en zal je verandering zien maar een andere groep mist helaas het reflectieve vermogen dat nodig is voor verandering en stopt het gedrag niet.

Toen ik deze afbeelding op social media deelde ontving ik zo enorm veel reacties met nog meer aanvullende voorbeelden dat ik denk dat het waardevol is om deze met je te delen. De manipulatietechniek gaslighting is zeer subtiel en relatief nog zeer onbekend waardoor je dit sluwe gedrag misschien niet meteen als zodanig herkent en over het hoofd kunt zien

Laat ik beginnen met het delen van de afbeelding zodat je kunt voelen of je dit herkent in je eigen relaties.

Herkenbaar?

Of misschien een van onderstaande opmerkingen?

  • Wat praat je hard, wat ben je druk, jou triggert alles wat ik zeg, wat ben je een zeikerd, wat loop je er weer charmant bij, mn ex had wel een goed lichaam, je rookt teveel…and so on…

Of…

  • Er zal nooit meer iemand van je houden zoals ik dat doen
  • Ik wil je alleen maar helpen, ben niet jouw vijand’
  • Kan mij niet meer herinneringen? Heb ik dat gezegd?’
  • Je bent altijd negatief
  • Je maakt alles kapot met je gezeur

Wanneer je dit meemaakt in je leven en hier structureel aan wordt blootgesteld heeft dit op alle gebieden van je leven consequenties. Fysiek, mentaal emotioneel en spiritueel.

Hieronder een aantal voorbeelden van de verschillende manieren en strategieën om ermee om te gaan maar er zijn er vast nog meer. Voel je vrij om mij aan te vullen door een reactie te geven op dit bericht.

1) Je merkt het op en voelt dat er iets niet in de haak is maar je kunt je vinger er niet opleggen en laat het voor wat het is. Ontkenning, bagatellisering of rationalisatie zijn overlevingsstrategieën die hieraan ten grondslag liggen en je inzet om de pijn niet te hoeven voelen.

2) Het doet je veel verdriet, het raakt je enorm en je gaat enorm aan jezelf twijfelen met als gevolg dat je steeds verder van jezelf verwijderd raakt. Je ziel, je hart, je geest, je lichaam alles raakt beschadigd en uitgeput. Codependentie, verlies van het zelf is wat hier regeert.

3) Je neemt de feedback serieus, je gelooft wat er gezegd wordt en wijst jezelf enorm af, je gaat steeds harder je best doen om de perfecte partner te zijn. Er ontstaat een extreme loyaliteit naar de ander waar je niet meer van loskomt.Relatieverslaving, valse hoop, traumabinding voeren hier de boventoon uit angst om de ander te verliezen.

4) Je merkt het op, je ziet dat het steeds terugkerend ongezond gedrag is dat niet verandert en stopt met de relatie. Je volwassen autonome zelf heeft de regie ook al doet het je veel pijn dat de relatie voorbij is.

.Heb je dit ooit in je leven meegemaakt dat iemand op deze manier met je omging? Dit kan een partner, een vader, moeder, zoon of dochter zijn? Of maak je het NU mee? Dan wil je dit vast niet meer.

Wanneer je op een van de eerste 3 bovenstaande manieren reageert is er een grote kans dat er sprake is van codependentie en of relatie-liefdesverslaving. Maar gelukkig is er een heleboel aan te doen om uit dit soort relatie dynamieken te geraken maar ook om te zorgen dat dit je niet weer overkomt in je leven. De eerste stap is altijd de herkenning en de erkenning. Daarna volgt stap 2 de bereidheid om er iets aan te doen.

Deel dit bericht:

28 februari 2023

Leestijd: 4 minuten

Codependentie Relatieverslaving


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat?

Dan is dat waarschijnlijk ook zo…
Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting.