Deel dit bericht:

29 april 2024

Leestijd: 2 minuten

Codependentie Relatieverslaving


Tips hoe om te gaan met iemand met narcistische trekken

Het omgaan met iemand die narcistische trekken vertoont, is voor de meeste mensen nogal een uitdaging .

Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen in de omgang met een persoon met narcistische kenmerken:

  1. Stel grenzen: Wees duidelijk over je eigen grenzen en laat niet toe dat deze worden overschreden. Zorg voor je eigen welzijn en wees bereid om “nee” te zeggen wanneer dat nodig is.
  2. Blijf kalm en assertief: Probeer rustig te blijven en wees assertief als je je standpunt kenbaar maakt. Vermijd agressie, maar sta stevig achter je eigen behoeften en overtuigingen.
  3. Verwacht geen empathie: Begrijp dat een persoon met narcistische trekken waarschijnlijk moeite heeft met het tonen van empathie. Probeer niet te veel emotionele steun van hen te verwachten.
  4. Focus op feiten: Communiceer op een feitelijke en directe manier. Vermijd overdreven emoties en concentreer je op concrete informatie en oplossingen.
  5. Zoek steun: Praat met vrienden, familie of een therapeut om steun te krijgen en je ervaringen te delen. Het kan nuttig zijn om advies in te winnen van anderen die mogelijk vergelijkbare situaties hebben meegemaakt.
  6. Choose your battles: Erken dat niet alle kwesties het waard zijn om over te strijden. Kies je gevechten verstandig en concentreer je op wat echt belangrijk is.
  7. Wees assertief in je eigenwaarde: Laat je eigenwaarde niet afhangen van de goedkeuring of erkenning van de persoon met narcistische trekken (of van wie dan ook for that matter). Ontwikkel een gezond gevoel van eigenwaarde los van hun oordeel.
  8. Overweeg professionele hulp: Als de relatie schadelijk voor je welzijn is, overweeg dan professionele hulp. Een therapeut kan je helpen om te gaan met de emotionele impact van de relatie en strategieën bieden om ermee om te gaan.

Houd er rekening mee dat het omgaan met mensen met narcistische trekken complex kan zijn, en deze tips zijn algemene richtlijnen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om afstand te nemen van de relatie voor je eigen welzijn. Het raadplegen van een professional kan je helpen bij het nemen van de juiste beslissingen voor jouw situatie.

Voel je dat het tijd is om te onderzoeken wat wij voor jou hierin zouden kunnen betekenen? Je kan hier geheel vrijblijvend een gratis inzicht sessie inplannen met een van onze coaches
Deel dit bericht:

29 april 2024

Leestijd: 2 minuten

Codependentie Relatieverslaving


Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat?

Dan is dat waarschijnlijk ook zo…
Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting.