Helder van der Hoop

PSYCHOLOOG
LOCATIE DEN ILP
LIVE EN ONLINE

Helder

Behandelaren

Mijn naam is Helder, opgegroeid en wonende in Amsterdam. Na mijn studie Klinische Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam ben ik aan het werk gegaan met uiteenlopende doelgroepen. Het belangrijkste voor mij is om erachter te komen wie er voor mij zit. Dat betrekt zowel de geschiedenis, als de krachten en kwetsbaarheden die iemand hieruit meeneemt. Ik richt mij het liefst op het uitzoeken hoe ons verleden samenhangt met de uitdagingen die wij nu nog doormaken. Hieruit komt dan ook het doorbreken van patronen waar wij in terecht blijven komen. Dit hoop ik dan ook te bereiken door gebruik van technieken zoals zelfcompassie, meditatie, cognitieve gedragstherapie, motiverende gespreksvoering en emotie-regulatie.

Mijn kennis en aanpak komt grotendeels uit mijn eigen ervaring met psychisch lijden. Van mij werd op een vroege leeftijd al een steunende rol gevraagd. Dat er aandacht en steun voor mij mocht zijn leerde ik dan ook pas laat. Liefde was iets wat ik in de tienerjaren voor het eerst tegenkwam. Gevolgd door een obsessie en afhankelijkheid van mensen die dit gevoel konden geven. Ik heb meegemaakt hoe complex het is om jezelf liefde te geven, te verwerken wat jou overkomen is en te accepteren dat het genoeg is om te zijn wie je bent. Het heeft zeker niet weinig tijd of inzet gekost om nu tevreden te zijn met waar ik sta. Dit vervolgens gebruiken om iemand goed te kunnen ondersteunen is een waardevolle manier om die ervaringen in te zetten.

Relaties zijn een van de belangrijkste dingen in ons leven. Uiteindelijk zijn de mensen die wij in ons leven hebben en hoe wij met hen verhouden een van de centrale dingen die ons leven maken wat het is. Hoe je je verhoudt met anderen bepaalt dan ook hoe jij deze mensen en jezelf ervaart. Dit is in de liefde het beste te ervaren, maar ook in onze verhouding met vrienden, collega’s, kennissen en de verhouding met onszelf. Een gelukkig leven bestaat dan ook uit het hebben van vervullende, liefdevolle en wederkerige relaties.