Deel dit bericht:

25 januari 2017

Leestijd: 3 minuten

Mindfulness


Gevoel surfen

Gisterenavond was ik als deelnemer aanwezig bij de MIndfulness training van Anders Nielsen. Wat er deze avond voor mij uitsprong was de oefening gevoel surfen. Ik had wel eens van gehoord van deze oefening en ook zeker wel eens uitgeprobeerd maar nu werd ik weer even heel erg aan het belang ervan herinnerd. Het inspireerde me enorm om er deze week  wat bewuster mee aan de slag te gaan…

En ik dacht misschien vind jij het ook prettig om kennis te maken met deze prachtige techniek.

Wat is gevoel surfen?

Gevoelens zijn net als golven. Ze komen en gaan. Gevoelens hebben namelijk een golfvorm: ze hebben een aanloop, een piek en een fase waar het gevoel weer afneemt. Gevoelsurfen vindt dus plaats in 3 fasen.

De 3 fasen van gevoel surfen

 1. Het gevoel dient zich aan.
 2.  Het wordt groter en groter zolang je er niets aan doet en niet toegeeft aan datgene wat je normaal wel zou doen
 3.  En uiteindelijk neemt het gevoel ook weer af.

 

Bij gevoel surfen gaat het er dus om dat je NIETS DOET om van het gevoel weg te gaan, er geen acties aan te verbinden, het op te lossen  of het gevoel te overschreeuwen.

Gevoel surfen betekent dat je er echt bij blijft en observeert hoe de golf verloopt. Interessant toch? Want ook als je niks doet zakt een gevoel na een tijdje weg. Je kunt erdoor heen ademen terwijl je erbij blijft.

Alles wat je hoeft te doen om je gevoelens te verwerken is om ze te erkennen en erdoor heen te ademen. Erken dat je verdrietig bent, omdat een dierbare is overleden. Geef toe dat je boos bent op jezelf, omdat  een belangrijk sollicitatiegesprek is mislukt. Geef toe dat je bang bent over een aankomende operatie die gepland staat voor volgende week zijn. Wees je bewust van de trek die je ervaart naar zoet, zout, drank of drugs. Het is OK om die gevoelens te hebben. Gewoon deze gevoelens voelen en ze laten gaan.

Wanneer kun je gevoel surfen inzetten?

Je kunt gevoel surfen inzetten bij ieder automatisch piloot gedrag. Je kunt denken aan:

 • trek in eten
 • trek in drank of drugs
 • verlangen naar een ex waarvan je weet dat hij/zij eigenlijk niet goed voor je is
 • verlangen naar sex met een ongeschikt persoon
 • bij een kort lontje
 • wanneer er angstige gevoelens zijn
 • wanneer en verdrietige gevoelens zijn
 • nagelbijten
 • eenzaamheid

Ik zou zeggen probeer het eens uit en laat me weten wat je ervaring is. Ik ben heel beniewd. Deze week in ieder geval eens flink mee aan de slag. Zelf ben ik heel benieuwd hoe lang het duurt voordat mijn golven afnemen:)

Groetjes,
Claudia Krumme
Counselling Center Changes.

Deel dit bericht:

25 januari 2017

Leestijd: 3 minuten

Mindfulness


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat?

Dan is dat waarschijnlijk ook zo…
Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting.