Relatieverslaving & Codependentie Experts
Deel dit bericht:

8 mei 2017

Leestijd: 5 minuten

Codependentie


Hoe doorbreek je zelfafwijzing inclusief schaamte en schuldgevoelens?

In mijn vorige blog heb ik je uitgelegd wat het verschil is tussen schuld en schaamte gevoelens, hoe je ze kunt herkennen maar ook hoe ze mogelijk zijn ontstaan. Naast het feit dat je schaamte (gevoelens van afwijzing) en schuldgevoelens ontwikkelt in je jeugd, zou je kunnen stellen dat wij leven in een maatschappij die ons de gelegenheid geeft om schaamte gevoelens te ontwikkelen en te behouden.

Het is in onze wereld heel gewoon dat je wordt beoordeeld op:

WAT JE HEBT (BEZITTINGEN)

HOE JE ERUIT ZIET EN

WAT JE BEREIKT HEBT IN HET LEVEN

HOE JE KINDEREN PRESTEREN

EERDER DAN WIE JE BENT

Ook wel genoemd anderen waarde i.p.v. eigenwaarde!

Nog even kort samengevat. Met schaamte gevoelens bedoel ik alle gevoelens van zelfafwijzing die te pas en te onpas getriggerd worden door mensen en situaties van buitenaf. De schaamte gevoelens kunnen voor verlamming of bevriezing zorgen maar ook voor veel pijn en verdriet. Deze verlamming of bevriezing dient als bescherming om de schaamte gevoelens uit het hier en nu maar ook om geen contact te maken met de onderdrukte gevoelens van afwijzing van vroeger.

Het is mens eigen om ons zoveel mogelijk te beschermen tegen deze pijn en weerhouden onszelf van vreugde en liefde in ons leven.

Deze week wil ik je meenemen naar de verschillende mogelijkheden die je kunnen helpen bij het helen van schaamte en schuldgevoelens.

HOE BEGIN JE TE HERSTELLEN VAN SCHAAMTE EN SCHULDGEVOELENS?

Er zijn verschillende manieren om te herstellen van schaamte en schuld gevoelens maar hieronder heb ik een opsomming gemaakt van een aantal manieren waar ik veel baat bij heb gehad.

•leer jezelf beter kennen door over je gevoelens te delen met een ander persoon of in een therapeutische groep

•ontwikkel emotioneel bewustzijn. Hiermee bedoel ik dat je eerst in staat moet zijn om in aanraking te kunnen komen met je gevoelens zodat je je gevoelens daadwerkelijk kunt ervaren en schaamte en schuldgevoelens kan doorbreken.

•erken je schaamte, (gevoelens van afwijzing) wanneer die zich aandienen, en schaam je er niet voor! Accepteer al je gevoelens precies zoals ze zijn.

•werk samen met andere mensen aan dit helingsproces. Bezoek bijvoorbeeld een 12 stappen zelfhulpgroep waar mensen gezamenlijk werken aan het doorbreken van hun codependentie symptomen.

•werk aan je zelfvertrouwen door jezelf te bevestigen maar ook door goed voor jezelf te zorgen. Fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Ontwikkel onvoorwaardelijke zelfliefde.

•erken je goede punten, krachten en talenten en hecht daar waarde aan. Werk eveneens aan je minder goede kanten maar accepteer ze beide. Zowel je donkere kanten als je lichte kanten

•leer jezelf te bevestigen wanneer je een fout maakt of iets doet wat niet opbokst met de verwachting die je van jezelf hebt. Laat jezelf toe om mens te zijn! Een perfect imperfect persoon! Behoud je gevoel van eigenwaarde en zelfrespect. Verstoot jezelf niet, wijs jezelf niet af.

•hecht waarde aan jezelf en aan je vrienden. Wees een goede vriend voor jezelf en voor anderen. Help anderen. Reik uit naar anderen binnen jouw eigen grenzen.

•leer feedback te ontvangen. Hecht waarde aan wat je goed gedaan hebt en accepteer wat je anders mag doen als een uitdaging om je te helpen groeien

•geef jezelf erkenning wanneer je gewerkt hebt aan jezelf, hecht waarde aan jezelf omdat je uitdagingen aangaat en groeit als persoon.

mediteer of adem en kom in contact met je hart en ziel. Heb vertrouwen in je levenspad, en sta jezelf toe om hoop en vertrouwen in jezelf en in het leven te hebben.

•leer om te zorgen voor je innerlijk kind vanuit je volwassen autonome zelf. Dit betekent dat je steeds opnieuw in dialoog mag gaan met de kind delen in jezelf.

•zorg lichamelijk goed voor jezelf. Zorgen voor jezelf is heel belangrijk, geef om je gezondheid van binnen en van buiten.

•doe iets voor de lol en maak plezier. Kinderen zijn een fijne toegangspoort om contact te leggen met de vreugde die we zijn.

•DENK OP ANDERE MANIEREN aan JEZELF!

Zou jij het fijn vinden om te werken aan jouw onderliggende schaamte

en schuldgevoelens meld je dan aan voor een individuele sessie. De

meest krachtige zelfhelende methoden van dit moment zijn voor mij

transformational breath of innerlijk kind/delen werk.

Wanneer je een aantal sessies hebt gevolgd kun je iedere keer dat een

schaamte of schuld gevoel getriggerd raakt, deze zelfhelende tools

inzetten zodat je steeds opnieuw een stuk in jezelf kunt helen!

Schaamte en schuldgevoelens zijn onderdeel van de problematiek

codependentie(overafhankelijkheid). Wil je hier meer over weten meld

je dan aan voor het gratis webinar dat ik regelmatig geef.

In mijn volgende blog zal ik je meenemen naar het innerlijk kind werk, een krachtig tool wat je kunt inzetten op jouw pad van innerlijke groei, heling en herstel.

Vond je dit een interessant artikel deel het dan gerust. Het is mijn

missie zoveel mogelijk mensen te bereiken en te ondersteunen bij het

proces van zelfliefde en zelfheling.

Liefs,

Claudia Krumme 

Counselling center changes

Meld je hier aan voor het webinar over relatieverslaving en codependentie.

Deel dit bericht:

8 mei 2017

Leestijd: 5 minuten

Codependentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat?

Dan is dat waarschijnlijk ook zo…
Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting.