Deel dit bericht:

17 juni 2018

Leestijd: 4 minuten

Relatieverslaving


Vergeving is het nodig om gelukkig te kunnen zijn?

Een cliënt vroeg me laatst hoe ze haar moeder kan vergeven die haar tekort heeft gedaan. Ik gaf aan dat ik denk dat het belangrijk is dat ze in de eerste plaats haar woede en verdriet over het tekort gedaan gaat toelaten en haar pijn en verdriet hierover gaat doorvoelen, zonder enige excuses.

Zolang we excuses en redenen bedenken die het gedrag goed praten onderdrukken we onze gevoelens waardoor we onze verwerking en heling in de weg staan. Wanneer we het proces van voelen daadwerkelijk toegelaten hebben kunnen we een volgende stap maken en het wonder van vergeving in ons leven toelaten.

Ben je nieuwsgierig wat vergeving is en hoe het je verder kan helpen om een gelukkig leven te leven lees dan verder…

Wat is vergeving niet?

Vergeving is niet ” de ander heeft mij iets vreselijks aangedaan en nu moet ik iets doen dat tegen mijn natuur ingaat” Ik moet hem of haar vergeven en mag niet meer boos zijn of de ander iets kwalijk nemen. Vaak willen we vergeven vanuit het verlangen dat het weer goed komt met deze persoon en de relatie hersteld kan worden zodat we de pijn die we erover voelen niet meer hoeven te voelen. Je zou kunnen zeggen dat je vergeving dan wilt inzetten als overlevingsstrategie. Deze vorm van vergeving richt zich naar buiten op de ander inplaats van naar binnen op onszelf. Het voelt meestal ook alsof we ergens overheen moeten stappen waar we eigenlijk nog niet klaar voor zijn en de ander niet verdiend.

Wat is vergeving wel?

Vergeving gaat niet over de ander maar over jou. Met vergeving hoef je niet te wachten tot de ander verandert of spijt betuigt. Het is een innerlijk proces waarbij je de ander niet nodig hebt. Vergeving kan ervoor zorgen dat je geen wrok, woede of verdriet meer ervaart over datgene dat je is aangedaan en keer op keer opnieuw beleeft omdat je het niet kunt loslaten. Een prachtig proces wat zich zal aandienen wanneer jij voelt er klaar voor te zijn. Vergeving kan ons daadwerkelijk bevrijden als we daarvoor kiezen.

Vergeving is een daad van zelfliefde

Vergeven doe je voor jezelf niet voor de dader, niet voor andere slachtoffers, niet voor je familie, je vrienden of de maatschappij. Het is een daad van liefde voor jezelf die alleen jij aan jezelf kunt geven. Niemand anders kan dit voor je doen of zal dit voor je doen. Vergeven doe je echt uit eigen belang.

Vergeven is gezond

Wanneer je jezelf hebt bevrijd van woede en wrok in je leven zul je merken dat je veel meer energie hebt. Het onderdrukken van woede en wrok kost namelijk heel veel energie. Vergeven is dus eigenlijk een kwestie van gezonde energie huishouding.

Vergeven is bevrijding

Vergeven is bevrijding van een pijnlijk verleden waar je in het heden nog last van hebt. Je hebt ontdekt en gevoeld dat de pijn die je in het verleden hebt opgelopen nog steeds in je begraven ligt. Onverwerkte pijn en verdriet kunnen je leven verwoesten en tot wanhoop drijven

Vergeven betekent dat je de ander geen regie meer geeft over je leven

Wanneer je snapt dat je door het vasthouden van pijnlijke gevoelens uit het verleden de ander macht geeft over jouw leven  kun je het het besluit maken dat je de ander geen macht meer wil geven over je leven. Dit is het moment dat je het proces van vergeving bent begonnen.

Vergeven is leven inplaats van overleven!

Helaas is vergeving niet altijd makkelijk en vinden we allerlei redenen en excuses om woede vast te houden en vergeving uit te stellen.

In mijn volgende artikel neem ik je mee naar de 21 redenen waaraan we kunnen vasthouden om niet te vergeven.

Wil je het niet missen? Meld je dan hier aan voor mijn wekelijkse artikelen. Uiteraard ga ik zorgvuldig om met je privacy.

Deel dit bericht:

17 juni 2018

Leestijd: 4 minuten

Relatieverslaving


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat?

Dan is dat waarschijnlijk ook zo…
Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting.