Deel dit bericht:

13 februari 2020

Leestijd: 4 minuten

Relatieverslaving


4 tips voor jou als liefdesverslaafde op valentijnsdag

Overal om je heen hoor en zie je het. Verliefd zijn en een relatie hebben lijkt voor veel mensen de ultieme ervaring, het enige echte plezier in het leven.

Wat voelt er meer bevredigend dan weten dat er iemand is die jou bewondert en de grond kust waarop je loopt. Dat is wat we leren in films en muziek, hoe liefde zou horen te zijn.

De realiteit is voor relatie- en liefdesverslaafden helaas vaak anders. Liefdesverslaafden zijn mensen die continu op zoek zijn naar die perfecte relatie, dat is de high die ze continu nastreven. Helaas gaat deze high net als iedere andere high nooit zonder een low.

Wat zoeken liefdesverslaafden?

Liefdesverslaafden gaan op zoek naar liefde zoals een middelenverslaafde op zoek gaat naar een middel dat een bepaalde roes geeft. En de reden dat je dit doet is omdat je op zoek bent naar iets buiten jezelf dat je gelukkig maakt. Iets dat je ondersteunt bij het uit de weg gaan van oncomfortabele gevoelens. Zo lang je verliefd bent word je niet geconfronteerd met de realiteit van de dag. Dit kan een realiteit zijn van eenzaamheid, onrust en leegte. Door continu op zoek te gaan naar de volgende high blijven deze gevoelens fijn op afstand. Maar echte vrede en geluk van binnenuit ervaar je helaas niet.

Valentijnsdag en liefdesverslaving

Het verlangen naar liefde buiten jezelf wordt extra bekrachtigd op Valentijnsdag. Dit is de dag dat je geloofd dat je extra verwend moet worden. Je wilt dat iemand buiten jezelf jou net even iets meer verwend dan jezelf doet. Je wilt dat iemand anders je goed laat voelen.

Single en verslaafd aan liefde op Valentijnsdag

Voor veel mensen is het niet fijn om single te zijn op Valentijnsdag. Wanneer je verslaafd bent aan liefde en gevoelens van eenzaamheid en leegte met je meedraagt is het oncomfortabel om alleen te zijn op deze dag. Overal waar je heen gaat zie je bonbons, rozen en romantische vakanties voorbij komen. Het is net alsof iedereen gelukkig is in de liefde behalve jij. Je vraagt je af wat er mis is met jou. Je overweegt misschien zelfs om tegen beter weten in een ex te contacten zodat je je gevoelens van eenzaamheid en leegte op afstand kunt houden.

Liefdesverslaafd of relatieverslaafd maar in een relatie

Degene die al in een relatie zitten hebben andere problemen op Valentijnsdag. Misschien heb je allerlei romantische ideeën, verwachtingen en plannen maar komt er niets van terecht. Je voelt je teleurgesteld, afgewezen door je partner of niet goed genoeg.

Gezonde relaties zijn na verloop van tijd vaak niet zo intens en spannend meer als in het begin. Wanneer je een gevoeligheid hebt voor relatieverslaving en of liefdesverslaving kan het zijn dat je verslaafd bent aan spanning en drama. Dus wanneer de relatie voorspelbaar en veilig is heb je het gevoel dat er iets essentieels mist.

4 tips om Valentijnsdag goed door te komen.

Heling en herstel van relatie en liefdesverslaving begint met zelfliefde en een wakker bewustzijn

  1. Maak deze Valentijnsdag de beslissing dat je hoe dan ook gaat genieten van deze dag. Maak een plan. Nodig bijvoorbeeld een vriend of vriendin uit waarmee je samen kunt eten en of je gevoelens kan delen.
  2. Ben je toch alleen en geniet je niet? Omarm dan je onderliggende gevoelens en laat ze volledig toe
  3. Breng wat tijd door met jezelf om te onderzoeken wat jou specifieke relatie-liefdes verslaafde patronen zijn. Bijvoorbeeld: geef je altijd meer liefde dan dan je ontvangt, hop je van de één naar de ander omdat je niet alleen kunt zijn of ervaar je zo een diepe leegte dat geen één relatie bevredigend genoeg is omdat je altijd meer wilt?
  4. Realiseer je dat alles wat je nodig hebt in jezelf zit en wat niet van nature aanwezig is kun je jezelf geven. Bloemen, chocolade, aandacht, waardering, seks of een massage. Geef het aan jezelf en dompel jezelf er in onder.

Wanneer je jezelf in bovenstaande tekst herkent hoop ik dat je bereid bent om in te zien dat dit signalen zijn die aangeven dat er behoefte is aan het ontwikkelen van zelfliefde.

Vanuit voldoende zelfliefde kun je dan alsnog een leuke relatie aantrekken als aanvulling in plaats van opvulling. Je kunt dan gaan genieten van echte liefde in plaats van liefde als drug in te zetten.

Wil je destructieve relatie en liefdes patronen doorbreken? aankomende maandga geef ik een 4 daagse challenge.

Challenge van liefde die pijn doet naar liefde die blij maakt 15 t/m 18 februari 2021

Doe je mee?

Liefs,

Claudia Krumme

Auteur van het boek van leed naar Liefde (nu ook een luisterboek, lekker voor op de sportschool of in de auto)

 

Deel dit bericht:

13 februari 2020

Leestijd: 4 minuten

Relatieverslaving


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat?

Dan is dat waarschijnlijk ook zo…
Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting.