Deel dit bericht:

23 augustus 2020

Leestijd: 5 minuten

Relatieverslaving


Weet jij wat de 2e fase van herstel van relatieverslaving en codependentie is?

Vrijdag 28 Augustus is het weer zover. Dan bespreek ik de 15 fasen van herstel van relatieverslaving en codependentie tijdens de live workshop in Amsterdam die tevens te volgen is via een live ZOOM STREAM.

15 fasen die je doorloopt wanneer je voor eens en altijd afscheid wilt nemen van ongezonde relaties en relatiepatronen. Het is goed om je te realiseren dat iedere fase net zo goed de eerste of de laatste fase kan zijn. Ze hoeven namelijk niet in een bepaalde volgorde plaats te vinden maar worden door elkaar heen bewandeld. De één zal beginnen met afscheid nemen van een verslavende relatie, omdat een relatie overgaat op het moment dat je met jezelf aan de slag gaat. Bij een ander zal dat de laatste fase zijn en het resultaat van de eerder genomen stappen. Dat is niet zo relevant. Tenzij jij of je kinderen in gevaar verkeren, is het van belang te starten met de eerste fase (afscheid nemen van een verslavende relatie) die ik in een eerder artikel al eens onder de loep genomen heb. Vandaag wil ik me graag richten op fase 2 .​

Fase 2: het ontwikkelen van het volwassen autonome zelf

In deze fase ga je van handelen vanuit je gekwetste of aangepaste kind naar handelen vanuit je volwassen autonome zelf. Je gaat ‘ik-sterkte’ ontwikkelen. Je gaat echt voelen wie je daadwerkelijk bent, vanuit innerlijke kracht, met beide voeten op de grond. Je gaat vanuit je volwassen autonome zelf voor jezelf en je innerlijke kind zorgen, en dit volwassen deel de regie over je leven geven. In verslavende relaties staan we vaak in contact met de ander vanuit ons kindbewustzijn en niet vanuit ons volwassen bewustzijn. Dit verklaart waarom ik me vroeger altijd afvroeg hoe het mogelijk was dat ik met mijn hoofd wist dat iemand niet goed voor me was, maar mijn hart niets liever wilde dan bij deze persoon zijn.

Als de autonome volwassene in jou aan het roer staat, zul je van zelfafwijzing, schuld en schaamte gevoelens naar zelfliefde, zelfzorg, compassie en zachtheid gaan. Als je vanuit je volwassen deel zorg gaat dragen voor je oude wonden zul je steeds minder vaak in die zelfafwijzing en miskenning terecht komen en steeds meer zelfliefde ervaren.

Zelfliefde is een heel populair woord, maar een abstract begrip. Eigenlijk vind ik zelfzorg minder abstract klinken en heel dicht in de buurt komen van zelfliefde. Je mag in ieder geval helemaal zelf gaan ontdekken wat zelfliefde voor jou betekent. Zelfliefde in actie bevat heel veel aspecten. Eigenlijk kun je zelfliefde toepassen in alle aspecten van je leven. Het is een mooie ontdekkingstocht om te onderzoeken hoe jij zelfliefde wilt gaan beoefenen in jouw leven maar het begint, valt en staat bij het plaatsen van de volwassene in jou als dirigent op het podium.

Het is belangrijk dat je het volwassen deel gaat leren kennen en dat je het onderscheid gaat leren maken tussen jouw innerlijke kind, je overlevingsstrategie en je volwassen autonome ik. Dat je gaat inzien dat please-gedrag of controlegedrag voortkomt vanuit een angst dat de ander boos op je wordt, je afwijst of je in de steek laat. Als je zicht hebt op je oude pijn, hoef je niet meer vanuit die herhaling te reageren. Dan weet je: dit hoort bij een oude wond, ik ben hier en nu opnieuw zo’n oud kindpatroon aan het herhalen en dat is niet nodig. Het gaat hier niet over vroeger, het gaat over nu. Je kunt het echt loskoppelen van elkaar en je kunt jezelf uit die verstrikking halen, steeds weer opnieuw. Hierdoor leer je te leven en te zorgen vanuit het NU. Hierbij hoort ook dat je mensen leert aantrekken vanuit het NU in plaats vanuit het verleden.

Wil je graag weten wat de overige 14 fases zijn?

Dan kun je deze 3 uur durende live workshop volgende week vrijdag 28 augustus van 13:00 tot 16:00 via de livestream mee volgen. Als naslagwerk ontvang je de 3 uur durende workshop in je mailbox en kun je deze zo vaak terug kijken als jezelf wilt, inclusief een meditatie over verlangens.

Schrijf je hier in voor de livestream

Of ben je meer een lezer?

Bestel dan het boek van leed naar liefde

Heb je mijn boek al gelezen, de workshop of het webinar al eens gevolgd maar ben je nog niet klaar voor een jaarprogramma maar wil je toch graag een volgende stap maken? Bekijk dan of het Zomerpakket iets voor je is. Ik denk van wel want is het meest voordelige aanbod dat ik ooit gedaan heb?. Dit is de laatste week dat je gebruik kunt maken van deze super aanbieding. 10 uur aan video, inclusief 8 meditaties voor 97 euro.

Meld je hier aan voor het Zomerpakket


Kies wat voor jou op dit moment het meest passend voelt.

Liefs,

Claudia Krumme ?❤

Relatieverslaving en Codependentie expert

Deel dit bericht:

23 augustus 2020

Leestijd: 5 minuten

Relatieverslaving


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat?

Dan is dat waarschijnlijk ook zo…
Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting.