Deel dit bericht:

5 februari 2024

Leestijd: 6 minuten

Codependentie Relatieverslaving Traumabinding


6 praktische stappen hoe je kan leren je grenzen aan te geven

Grenzen voelen en bewaken is ontzettend belangrijk voor het leiden van een gezond en gelukkig leven. In de eerste plaats kun je grenzen voelen. Je kan jouw “nee’s” en jouw “ja’s” dus voelen in je lichaam. Helaas zijn veel mensen die kampen met codependentie thematiek zo mentaal georiënteerd, dat we helemaal niet meer bewust zijn van het voelen van gevoelens in ons lichaam… En áls je deze nog wel kan voelen, is ons over het algemeen aangeleerd om deze vooral te negeren omdat “nee zeggen” niet lief is… En je moet wel lief zijn, niet waar..?

Nou, dat is dus niet waar.

Om een gezond en gelukkig leven te kunnen leiden moeten we absoluut VRIJ komen van de behoefte om lief gevonden te worden door de ander.

Alleen dan zal het ons lukken om trouw te zijn aan onszelf. Alleen dan zal het ons lukken om “nee” te zeggen wanneer iets simpelweg niet goed voelt. En dat ook nog eens zonder onszelf te hoeven verantwoorden! (OMG, wat zeg je nou..?? ) Ja! Het “overexplainen” van jezelf, dus het gevoel om je te moeten verantwoorden waarom je iets wel of niet wil doen tegenover een ander is een trauma-response. Je bent in je jeugd afgewezen wanneer je iets niet wilde en gewoon “nee” zeggen was niet voldoende. Daarom wring je jezelf nog steeds in allerlei bochten om toestemming te krijgen om te doen wat JIJ wilt.

Hoe fijn zou het zijn als jij alleen toestemming van JEZELF nodig hebt om iets wel of niet te doen? En dat een simpele “Nee, ik voel dat dit nu niet klopt voor mij” voldoende zou zijn?

En ja, je zal mensen teleurstellen.

En ja, je zal mensen kwetsen.

En ja, mensen zullen je hierop afwijzen.

Maar dat is hun zaak en “hun pakkie aan” en dat is verder niet jouw verantwoordelijkheid.

Gezonde mensen in gezonde relaties laten elkaar vrij. Respecteren elkaars ja’s en nee’s en maken de ander niet verantwoordelijk voor elkaars geluk, maar nemen deze verantwoordelijkheid zelf. Ze bekrachtigen elkaar en steunen elkaar en manipuleren niet de ander om over zijn of haar grenzen te gaan.

Het is aan jou om een voorbeeld te zijn in het moeiteloos en liefdevol aangeven van jouw grenzen. (Ja, dat kan dus moeiteloos en liefdevol ). Maar zoals Claudia altijd zegt; hoogstwaarschijnlijk zal dit in het begin gepaard gaan met klotsende oksels, een bonzend hart en misschien zelfs trillende handen …

Hier volgen 6 praktische stappen om hiermee te gaan oefenen:

 1. LEREN VOELEN, ofwel het ontwikkelen van emotioneel bewustzijn: Dit is de absolute basis. Breng dus zo vaak als je kunt je aandacht naar je lichaam. Mentaal jezelf afvragen “Hoe voel ik mij?” helpt daarbij omdat we zo’n 90% in ons hoofd “leven”. Zo gebruik je de mind als bruggetje naar je gevoelslaag
 2. Identificeren van jouw ja’s en jouw nee’s: Ga oefenen met het voelen wanneer iets een ja is en wanneer iets een nee is, of dat je jezelf tijd gunt wanneer je dat nog niet (goed) kan voelen. De “Golden Nugget ” hierin is: “Ik weet het nog niet, kom er later op terug!” – (doe dit dan ook, integriteit is ook een van de basiselementen voor gezonde relaties ).
 3. Oefen met gezonde communicatie: Hoe beter je wordt in sneller je grenzen te voelen, hoe liefdevoller je deze nog aan zal kunnen geven. Dit is echt een “oefening baart kunst!” Je zal deze waarschijnlijk eerst “te laat” voelen en misschien al ja gezegd hebben terwijl je nee bedoelde, of wellicht al geïrriteerd raken of zelfs boos en probeer het dan nog maar eens rustig te brengen…
 4. Gun jezelf de ruimte om te oefenen en vergeef jezelf wanneer het niet is gelukt! Dit kunnen we echt niet vaak genoeg zeggen. Gun jezelf een liefdevol proces. Hoe liefdevoller je bent naar jezelf, hoe sneller je zal gaan!
 5. Gun ook de ANDER een liefdevol proces  – Vergeet niet dat anderen ook tijd nodig hebben aan deze “nieuwe jij” die misschien wel opeens grenzen aan gaat geven en “nee” gaat zeggen. Maak het bespreekbaar! Vertel waar je mee bezig bent en dat je daarmee aan het oefenen bent. Eerlijkheid en kwetsbaarheid zorgt dat je dichter naar elkaar groeit op een gezonde manier.
 6. Durf afstand te nemen: Het kan gebeuren dat mensen structureel over je grenzen heen blijven gaan, ook wanneer je deze herhaaldelijk hebt aangegeven. Daarop zouden we willen zeggen: “Don’t let your loyalty make a fool out of you” Afstand nemen kan wat “rigoureus” voelen. Dit doe je dus ook niet meteen, maar is wel eentje die belangrijk is om te benoemen. Afstand nemen betekent ook niet voor altijd he? Dat mag ook voor een poosje. Je kan bijvoorbeeld aangeven dat je wat ruimte nodig hebt en na een periode kan je opnieuw voelen wat je wilt en nodig hebt.

Mentale normen en waarden stellen

Het is ook noodzakelijk om mentale normen en waarden voor jezelf te bepalen. Een paar voorbeelden van gezonde normen en waarden:

 • We behandelen elkaar gelijkwaardig
 • We luisteren naar elkaar en proberen in ieder geval elkaar te begrijpen
 • En anders: “Agree to disagree” – accepteren dat we het niet eens zijn en dat is ook oké
 • We laten elkaar vrij om eigen keuzes te maken (ook als ik het anders in mijn hoofd had )

Samenvatting:

 1. Het is dus heel belangrijk om de mentale basis te zetten: Dit is een set normen en waarden die je zelf kiest op basis van wat jij belangrijk vindt in relaties. Je kan leuke lijsten online vinden om te beginnen met oriënteren
 2. Het voelen van je grenzen in HET MOMENT. Deze zet je dus NIET vast en is een kwestie van leren voelen en het bij jezelf in blijven checken wat klopt of niet klopt voor jou. Oftewel wat wel of niet goed voelt voor jou.
 3. En dán kan je deze bewaken en (liefdevol) aangeven  – Whoop whoop!

We hopen dat je hier wat aan hebt gehad en dat je je gemotiveerd voelt om ermee te gaan oefenen

Wil je meer weten wat er nodig is om een gezonde relatie met jezelf en anderen te ontwikkelen?

Claudia geeft een gratis online trainingen

Klik hier   Om je in te schrijven

Klik hier  Om een gratis inzicht sessie in te plannen als je meer behoefte hebt aan een 1 op 1 gesprek met een van onze coaches.

Deel dit bericht:

5 februari 2024

Leestijd: 6 minuten

Codependentie Relatieverslaving Traumabinding


Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat?

Dan is dat waarschijnlijk ook zo…
Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting.