Deel dit bericht:

20 juni 2022

Leestijd: 5 minuten

Codependentie Relatieverslaving


Weet jij wat coercive, dwingende controle is?

De meeste vormen van huiselijk geweld ken je vast wel. Fysiek of verbaal geweld, mentaal ,emotioneel of seksueel geweld. Maar er is een nog subtielere vorm die even schadelijk is maar waar veel minder over bekend is.

Coercive controle oftewel dwingende controle is een vorm van controle waar structureel onderdrukking en manipulatietechnieken worden gebruikt om bij de ander angst in te boezemen. Hierdoor verwijder je steeds meer van jezelf en raak je steeds afhankelijker van de ander.

Hoewel deze vorm van misbruik zeer veel voorkomt is het een slinkse manier die vaak voorde buitenwereld onzichtbaar is.

Pas wanneer vrouwen of mannen hulp zoeken blijkt dat er in veel gevallen sprake is van coercive, dwingende controle.

Gelukkig komt huiselijk geweld niet in alle verslavende relaties voor maar in een aantal helaas wel.

In dit artikel wil ik je wijzen op 6 belangrijke signalen van dwingende controle die je bewust kunnen maken dat je je in een ongezonde situatie bevindt. Volgende week zal ik nog 6 signalen met je delen.

1. Je isoleren van je familie en vrienden

Een controlerende partner zal proberen je af te sluiten van vrienden en familie of het contact met hen te beperken, zodat je niet de ondersteuning krijgt die je nodig hebt.

Hier zijn een paar manieren waarop ze dit doen:

 • voor het gemak gedeelde telefoon- en sociale-media-accounts voorstellen
 • je ver van je familie/vrienden weghalen, zodat het moeilijk is om ze te bezoeken
 • leugens over jou verzinnen tegen anderen
 • je telefoongesprekken afluisteren
 • je ervan overtuigen dat je familie en vrienden niet ok zijn.

2. Je vrijheid en autonomie beperken

Iemand die dwingende controle uitoefent, kan proberen je bewegingsvrijheid en onafhankelijkheid te beheersen.

 • bijvoorbeeld door je gedurende de dag te volgen wat je doet
 • je niet naar je werk of school laten gaan
 • je toegang tot vervoer beperken
 • je elk moment stalken als je weg bent
 • je telefoon afpakken of erin willen kijken
 • zicht willen op je wachtwoorden enzovoort.

3. Gaslighting

Gaslighting is een vorm van emotionele manipulatie. Een gaslighter voedt zijn of haar zelfvertrouwen door de waarheid zeer overtuigend te verdraaien. Door de twijfel die dit zaait bij de ander(‘Ben ik nou gek?’) ga je als persoon steeds minder vertrouwen op jezelf en je waarnemingsvermogen.

4. Uitschelden en je naar beneden halen

Kwaadaardige opmerkingen, scheldwoorden en frequente kritiek zijn allemaal vormen van mishandeling. Het kan zijn dat je moeite hebt met het woord mishandeling omdat je het nooit eerder op deze manier bekeken hebt.

5. Je toegang tot geld beperken

Het beheersen van financiën is een manier om je vrijheid en vermogen om de relatie te verlaten te beperken. Enkele manieren waarop men financiële controle proberen uit te oefenen, zijn:

 • je op een strikt budget plaatsen dat nauwelijks de essentiële zaken dekt, zoals voedsel of kleding
 • het beperken van toegang tot je eigen bankrekeningen.
 • voorkomen dat je een creditcard of eigen bankpas hebt
 • nauwlettend toezicht houden op wat je uitgeeft.

6. Versterking van traditionele rollen

Ongeacht het soort relatie dat je hebt, kan je partner of ouder proberen onderscheid te maken tussen wie de man en de vrouw zijn in de relatie. Ze zullen proberen te rechtvaardigen dat vrouwen huisvrouwen en moeders zijn, terwijl mannen de kostwinners zijn. Met dit argument kunnen ze je dwingen om te zorgen voor al het schoonmaken, koken en kinderopvang. Dit kan overigens ook andersom plaatsvinden. Bijvoorbeeld doordat de vrouw druk zet op de man en vindt dat hij als kostwinnaar alles moet betalen.

Herken je jezelf in een of meer van bovengenoemde signalen? Weet dan dat dit alarmsignalen zijn en zoek hulp.

Hoe eruit te komen?

Dwangmatige, dwingende controle is een ernstige vorm van huiselijk geweld waarbij je jezelf en de realiteit steeds meer verliest. Ongeacht de geschiedenis met je partner, zelfs als jullie ook veel gelukkige momenten gekend hebben verdien je deze behandeling niet.

Het kan extra ingewikkeld zijn om uit een verslavende relatie te komen waar dwingende controle een rol speelt, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Maar met een beetje goede planning kun je veilig uit de situatie komen.

Dit is wat je onder andere kunt doen:

 • Onderhoud waar mogelijk toch goed contact met je vrienden of familie, ook wanneer je je schaamt. Dit is belangrijk, ongeacht het ongenoegen van je partner.
 • Als je kinderen hebt, leer je kinderen dat wanneer ze in nood zijn een veilige plek te vinden, zoals het huis van een vriend(in), waar ze indien nodig terecht kunnen voor hulp.
 • Zorg voor een veiligheidsplan. “Wanneer je besluit om te vertrekken, moet je een plan hebben over waar jij en eventueel je kinderen heen moeten, wetende dat de eerste periode van scheiding het uitdagends kan zijn wanneer een partner het probeert goed te maken of ontzettend boos wordt. Bespreek dit met een goede vriendin of therapeut of coach.
 • Realiseer je dat je probleem niet meteen opgelost is wanneer je uit de relatie bent. Zorg dat je de juiste hulp krijgt zodat je niet terugvalt in de eerdere situatie of met een nieuwe partner in een soortgelijke situatie terechtkomt.

Heb jij een vraag? Stuur me deze dan vooral toe dan komt jouw vraag mogelijk ook aan de beurt. Let op: alleen een vraag graag, geen heel levensverhaal. We denken vaak dat we de context en het verhaal nodig hebben om een vraag te kunnen beantwoorden maar dat is niet zo ?

Volg je me al een tijdje en voel je dat het tijd is om echt aan de slag te gaan met het doorbreken van destructieve relatiepatronen? Dat kan op veel manieren. Onderzoek wat voor jou de meest passende stap is.

Deel dit bericht:

20 juni 2022

Leestijd: 5 minuten

Codependentie Relatieverslaving


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat?

Dan is dat waarschijnlijk ook zo…
Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting.