Wat is liefdesverslaving?
“Verslaafd aan het idee van het hebben van een
relatie en verliefd zijn.”

Liefdesverslaving

Als je liefdesverslaafd bent, ben je verslaafd aan het idee van het hebben van een relatie en verliefd zijn. Je vindt het vreselijk om alleen te zijn en je bent altijd op zoek naar de volgende verliefdheid. In een relatie zijn geeft je rust en veiligheid en toch houd je het binnen die relatie niet lang vol. Je wil vooral de high van verliefd zijn en als je relatie stukloopt, ga je zo snel mogelijk op zoek naar de volgende persoon om verliefd op te worden. Je bent dus niet echt verliefd op de persoon al heb je dat zelf niet in de gaten maar vooral op het verliefd zijn. Je bent verliefd op de liefde!

Vaak komt liefdesverslaving voort uit een diepgewortelde eenzaamheid en onzekerheid en de drang om die leegte op te vullen met een liefdesrelatie. Zonder relatie ben je ongelukkig. Je hebt weinig zelfvertrouwen, een negatief zelfbeeld en kan soms zelfs depressief worden of angststoornissen ontwikkelen. Omdat je denkt dat je zonder partner waardeloos bent, ga je vaak met veel ongeduld op zoek naar een volgende high. Eigenlijk zoek je naar bevestiging van jezelf in een ander, maar zoals bij iedere verslaving is dit gevoel maar van tijdelijke aard en na iedere high volgt altijd weer een low. Deze low probeer je ten alle tijden te voorkomen.

In relaties stel je je vaak afhankelijk op en heb je de ander als het ware nodig om jezelf te kunnen zijn. Je identiteit is dan ook verbonden met de relatie, jij bent ‘de partner van’ en daar ontleen je je eigenwaarde aan. Dit kan obsessieve vormen aannemen. Je houdt je bijvoorbeeld zo met de ander bezig, dat je vergeet de dingen te doen die voor jezelf nodig en belangrijk zijn. Je stelt je werk uit of verwaarloost je vrienden. Je partner komt altijd op de eerste plaats. Soms verander je jezelf om te voldoen aan de wensen van de persoon op wie je verliefd bent. Je gedraagt of kleedt je bijvoorbeeld op de manier waarvan je denkt dat hij dat wil. Dit zijn typische co-dependentie symptomen die ten grondslag liggen aan alle vormen van verslavende relatie-dynamieken. Zie de pagina co-dependentie.

Het kan ook zijn dat je stapelverliefd bent op iemand die je nog maar één keer hebt ontmoet, maar die je in je hoofd al helemaal geïdealiseerd hebt. Je hebt een romantisch totaalplaatje gemaakt van deze persoon en met name van hoe perfect hij is. Iedereen die verliefd is, doet dit weleens. Als vanzelf slaat je fantasie op hol en visualiseer je deze persoon zoals je zou willen dat hij is. Toch is dit bij iemand die liefde verslaafd is meer obsessief. In het Engels wordt dit ‘romantic dreaming’ genoemd: je projecteert jouw verlangens en gevoelens van het perfecte plaatje van de liefde op de ander waardoor het kan lijken alsof de ander een totaal ander persoon is dan dat die daadwerkelijk is. De fantasieën krijgen dan de overhand en beheersen je dagelijks leven volledig, waardoor je niet meer aan andere dingen toekomt. Soms worden deze fantasieën ook omgezet in daden en ga je extreme dingen doen om op te vallen bij de persoon op wie je verliefd bent. het is normaal om iemands blik te proberen te vangen of een gesprekje aan te knopen, maar het is iets minder normaal om bijvoorbeeld urenlang bij dat ene koffietentje te gaan zitten waarvan je weet dat hij er vaak komt om hem zo ‘per ongeluk’ tegen het lijf te lopen of om express tegen hem aan te lopen, zodat je even lichamelijk contact hebt en je in ieder geval ‘sorry’ kan zeggen. Dit soort acties kunnen in eerste instantie onschuldig lijken, maar uiteindelijk leiden tot stalken. Net als bij andere verslavingen, kan je ervan overtuigd zijn dat je deze persoon nodig hebt om gelukkig te zijn en dat als je maar met hem of haar een relatie zou hebben, alles op zijn plek zal vallen en je eindelijk gelukkig bent. Deze overtuiging kan maken dat je alles in het werk gaat stellen om maar met deze persoon te kunnen zijn. Misschien ben je wel een hele dag bezig om deze persoon zelfs maar eventjes te kunnen zien.

Als het je lukt om wel een relatie te beginnen met de persoon op wie je verliefd bent, kun je deze gaan manipuleren om hem bij je te houden. Dit wordt ook wel controle genoemd, één van de hoofdsymptomen bij alle liefde gerelateerde verslavingen. In plaats van dat je ervan geniet dat je deze partner hebt en probeert om de beste versie van jezelf voor hem te zijn, ben je zo bang om hem te verliezen dat je nu alles in het werk stelt om hem bij je te houden. Zo kan je de ander schuldgevoelens aan gaan praten of een slecht gevoel geven over zichzelf, zodat hij je maar niet verlaat. Dit komt voort uit het gebrek aan vertrouwen in jezelf, want ondanks dat je liefde al bij je is en hij je dus leuk en goed genoeg vindt, geloof je hier niet in. Vaak ga je ook op zoek naar partners die zelf liefdesverslaafd zijn, met het gevaar dat je elkaar gaat controleren en je isoleert van de buitenwereld. of je gaat op zoek naar partners die het leuk vinden om controle over je te hebben en daarin vaak ook te ver gaan. De controle die de ander op jou uitoefent interpreteer jij als liefde, wat geen liefde is maar angst.

Kenmerken en symptomen van liefdesverslaving

Net als bij relatieverslaving, is het moeilijk alle kenmerken en symptomen van liefdesverslaving gedetailleerd in kaart te brengen. hoe deze tot uiting komen in jouw leven is immers heel persoonlijk en van veel meer factoren afhankelijk. Onderstaande 10 kenmerken zijn dan ook de veelvoorkomende, onderliggende kenmerken van liefdesverslaving, maar de manier waarop jij bijvoorbeeld je onzekerheid of afhankelijkheid uit, hangt van zowel jouw voorgeschiedenis, hechtingsstijl en karakter af, als dat van je partner.

strand man vrouw kus
zonsondergang

10 kenmerken die vaak voorkomen bij mensen met liefdesverslaving zijn:

 1. Je hebt een diepgewortelde onzekerheid of gevoel van leegte en eenzaamheid;
 2. Je bent obsessief met de ander bezig;
 3. Je hebt een onrealistisch beeld van de ander als ‘de perfecte
  persoon’;
 4. Je stelt je afhankelijk op ten opzichte van je partner;
 5. Je hebt romantiek nodig om je goed te voelen;
 6. Je manipuleert (controleert) je partner om te krijgen wat je nodig hebt;
 7. Je laat je controleren door je partner in de hoop dat je krijgt wat je nodig hebt;
 8. Zonder liefdesperikelen voel je je ongelukkig;
 9. Je bent bang om alleen over te blijven;
 10. Je gaat net iets te ver met contact zoeken, waardoor je zelfs ‘per ongeluk’ iemand kan gaan stalken.

Een eindeloze cyclus van hunkering naar liefde, aandacht en erkenning kenmerkt liefdesverslaving.

Gevoelens zijn onderdeel van het probleem maar ook van de oplossing.

Kies jij voor de oplossing of voor het probleem?

Red heart shaped sky at sunset. Beautiful landscape with road.Love background with copy space. Road to love
favicon

Klanttevredenheid

Bevrijd van een destructieve relatie

Ik ben bij Claudia terecht gekomen door een slechte relatie en daardoor drankmisbruik. Door haar aanpak en later het ademhalen kwam ik tot rust en ben ik uit de relatie gestapt. Het kwartje viel door haar verhaal over de rijdende trein. Regelmatig doe ik nog ademhalingsessies bij haar en zowel Claudia als haar mede coaches en trainers zijn top en geven je een gevoel van veiligheid waarbij je alles met een gerust hart kan toelaten. Sta nu ook een tijdje droog en dat voelt goed. Kortom bij Claudia zit je meer dan goed.

Ellen V

Licht en bevrijd Wat ben ik blij dat Claudia op mijn pad is gekomen. Ik ben dankbaar voor de eerlijke, duidelijke en liefdevolle begeleiding naar het ontwikkelen van zelfliefde en het herkennen van de valkuilen om niet WEER in een destructieve relatie te stappen. Doordat ik nu duidelijk de schade uit mijn jeugd en tekort aan liefde onder ogen zie, begrijp ik mezelf en mijn gemaakte keuzes nu en kan ik het door middel van o.a meditatie een plekje geven. Ik voel me licht en bevrijd. Dank Claudia? Liefs, Ellen V

Mirjam

Mijn gevoel durven voelen en van mezelf gaan houden is me gelukt! De welbekende “ui”. De lagen die mij hebben weerhouden te ervaren waar mijn ware ik eigenlijk zit. Door te voelen, stil te staan, gevoelens toe te laten en deze te accepteren is de de ui zich langzamerhand van zelf gaan afpellen. Ik heb steeds meer begrip en inzicht gekregen in de gevoelens van mijn innerlijk kind en mijn volwassen ik. Dat wanneer er een trigger is, ik vanuit mijn kindpijn reageer en heel bewust de pijn mag doorvoelen van het kleine meisje in mij. Door contact te maken met haar, door haar serieus te nemen en het vervolgens vanuit een volwassenen te ondersteunen heeft mij enorm geholpen door de pijn heen te komen. De 5 stappen methode die Claudia zo mooi beschrijft is de kern van dit werk. Het voelt zo veilig en vertrouwd om begeleid te worden door iemand die zelf weet waar het om gaat maar je er met zoveel liefde doorheen helpt, het verzacht een hele hoop. Er is geen druk, niks is goed of fout. Claudia weet precies tot je kern te komen. Zij ziet in waar de strategieën zich voordoen en weet je er op een liefdevolle manier mee te confronteren. En dat is nodig om je bewust te worden en er aan te werken.   Mirjam

Het allermooiste is dat ik mezelf steeds meer accepteer en van mezelf kan houden!

Ik ben inmiddels met les 13 bezig van de online training. Buiten het online programma volg ik ook een 12 stappen programma. De combinatie van deze 2 in mijn huidige leven heeft voor veel verandering en groei gezorgd! Nog leer ik iedere dag weer en kan ik echt bij me zelf voelen wat ik nodig heb. Vandaag de dag heb ik een hogere macht die iedere dag voor mij zorgt! Het allermooiste van alles is dat ik mezelf steeds meer accepteer en van me zelf kan houden! Liefs, Jolanda

Marianne

Ik heb vlak voordat ik bij jou startte Emotieve therapie gehad, een vorm van therapie die met angst, boosheid, etc werkte ( het was geen RET), ik heb regressie gedaan, TA, familieopstellingen meerdere malen, workshop bij Hannah Cuppen, maar niets werkte zo diep als de combi van jou. Begonnen met lichaamswerk, omdat ik al 22 jaar voelde dat ik lichaamswerk moest gaan doen en met vorig jaar met ademwerk bij jou gestart. Ik kwam er van de week achter dat ik al sinds 2019 podcasts en challenges en webinars van jou volgde voordat ik kon besluiten een traject bij je te doen.

Anonieme blije man

"Bevrijd van een destructieve relatie" Ik ben bij Claudia terecht gekomen door een slechte relatie en daardoor drankmisbruik. Door haar aanpak en later het ademhalen kwam ik tot rust en ben ik uit de relatie gestapt. Het kwartje viel door haar verhaal over de rijdende trein. Regelmatig doe ik nog ademhaling-sessies bij haar en zowel Claudia als haar mede coaches en trainers zijn top en geven je een gevoel van veiligheid waarbij je alles met een gerust hart kan toelaten. Sta nu ook een tijdje droog en dat voelt goed. Kortom bij Claudia zit je meer dan goed. Anonieme blije man

Koen

In het NU opkomen voor mijn innerlijke kind Toen ik mij aanmeldde was grenzen aangeven, nee zeggen en mijn eigen behoeften en wensen erkennen mijn grootste probleem. Mijn belangrijkste inzicht in mijn proces is in “HET NU” opkomen voor het innerlijke kind. Ik was al bekend met hechtingsstijlen, met codependency, overlevingsstrategieën en verslavingen maar pas bij Claudia heb ik geleerd om alle onderlinge verbanden te zien en vooral te voelen. Claudia heeft me laten zien en ervaren dat er ook heling mogelijk is. Ik ben nog niet zover maar het biedt hoop en verlichting. Net als eerdere stappen die ik heb gezet en gemaakt is dit een proces van erkennen, herkennen en uiteindelijk gewoon doen. Ik zou een ieder die met zichzelf worstelt op het gebied van liefde, intimiteit en verslavingsgedrag aanraden om zich te laten begeleiden door Claudia. Haar inzicht, professionaliteit en ervaringsdeskundigheid gaan hand in hand met betrokkenheid. Zij leeft ook haar eigen programma en is voor velen van ons een lichtend voorbeeld dat het zo ook kan. Dankjewel van Koen.

Levensveranderend

Dank je Claudia. Ik ben 53 en heb vele destructieve relaties gehad met vrouwen met een stoornis, de laatste vernietigend met een verborgen narciste. Ik heb nu zoveel geleerd van jou in een hele korte tijd. Levens veranderend... dat merk ik nu al. Voor het eerst voel ik liefde opkomen voor mezelf. Liefs, Nancy

Ik had al zoveel gedaan!

"Ik wil toch nogmaals zeggen dat ik via het traject bij jou voor het eerst echt verandering bemerk. In zelfliefde. En daarmee verandert mijn verhouding tot het leven en tot de mensen om me heen ook ten goede! En ik had al zoveel gedaan, schematherapie, PRI." Liefs Anna

In mijn leven is nu veel meer rust en liefde

Radeloos klopte ik aan bij Claudia. Ik voelde me meteen veilig bij haar. Ik mocht helemaal mezelf zijn en werd volledig  in mijn waarde gelaten wat ik ook vertelde Het was allemaal goed zoals het was. En dat had ik  zo ontzettend nodig. Ik vond mezelf slecht en zat vol schaamte en schuld. Gelukkig denk ik nu heel anders over mezelf. Tijdens het traject heb ik heel veel over mezelf geleerd. In de begrippen Codependentie en relatieverslaving vond ik zoveel herkenning wat me een enorm opgelucht gevoel gaf. Eindelijk had mijn probleem een naam. Ik heb samen met Claudia een hoop trauma’s kunnen traceren en vrede mee kunnen sluiten. In mijn leven is nu veel meer rust en veel meer liefde voor mezelf. Groetjes, Sem