Liefdesverslaving
Als je liefdesverslaafd bent, ben je verslaafd aan het idee van het hebben van een relatie en verliefd zijn. Je vindt het vreselijk om alleen te zijn en je bent altijd op zoek naar de volgende verliefdheid. In een relatie zijn geeft je rust en veiligheid en toch houd je het binnen die relatie niet lang vol. Je wil vooral de high van verliefd zijn en als je relatie stukloopt, ga je zo snel mogelijk op zoek naar de volgende persoon om verliefd op te worden. Je bent dus niet echt verliefd op de persoon al heb je dat zelf niet in de gaten maar vooral op het verliefd zijn. Je bent verliefd op de liefde!
Vaak komt liefdesverslaving voort uit een diepgewortelde eenzaamheid en onzekerheid en de drang om die leegte op te vullen met een liefdesrelatie. Zonder relatie ben je ongelukkig. Je hebt weinig zelfvertrouwen, een negatief zelfbeeld en kan soms zelfs depressief worden of angststoornissen ontwikkelen. Omdat je denkt dat je zonder partner waardeloos bent, ga je vaak met veel ongeduld op zoek naar een volgende high. Eigenlijk zoek je naar bevestiging van jezelf in een ander, maar zoals bij iedere verslaving is dit gevoel maar van tijdelijke aard en na iedere high volgt altijd weer een low. Deze low probeer je ten alle tijden te voorkomen.
In relaties stel je je vaak afhankelijk op en heb je de ander als het ware nodig om jezelf te kunnen zijn. Je identiteit is dan ook verbonden met de relatie, jij bent ‘de partner van’ en daar ontleen je je eigenwaarde aan. Dit kan obsessieve vormen aannemen. Je houdt je bijvoorbeeld zo met de ander bezig, dat je vergeet de dingen te doen die voor jezelf nodig en belangrijk zijn. Je stelt je werk uit of verwaarloost je vrienden. Je partner komt altijd op de eerste plaats. Soms verander je jezelf om te voldoen aan de wensen van de persoon op wie je verliefd bent. Je gedraagt of kleedt je bijvoorbeeld op de manier waarvan je denkt dat hij dat wil. Dit zijn typische co-dependentie symptomen die ten grondslag liggen aan alle vormen van verslavende relatie-dynamieken. Zie de pagina co-dependentie.
Het kan ook zijn dat je stapelverliefd bent op iemand die je nog maar één keer hebt ontmoet, maar die je in je hoofd al helemaal geïdealiseerd hebt. Je hebt een romantisch totaalplaatje gemaakt van deze persoon en met name van hoe perfect hij is. Iedereen die verliefd is, doet dit weleens. Als vanzelf slaat je fantasie op hol en visualiseer je deze persoon zoals je zou willen dat hij is. Toch is dit bij iemand die liefde verslaafd is meer obsessief. In het Engels wordt dit ‘romantic dreaming’ genoemd: je projecteert jouw verlangens en gevoelens van het perfecte plaatje van de liefde op de ander waardoor het kan lijken alsof de ander een totaal ander persoon is dan dat die daadwerkelijk is. De fantasieën krijgen dan de overhand en beheersen je dagelijks leven volledig, waardoor je niet meer aan andere dingen toekomt. Soms worden deze fantasieën ook omgezet in daden en ga je extreme dingen doen om op te vallen bij de persoon op wie je verliefd bent. het is normaal om iemands blik te proberen te vangen of een gesprekje aan te knopen, maar het is iets minder normaal om bijvoorbeeld urenlang bij dat ene koffietentje te gaan zitten waarvan je weet dat hij er vaak komt om hem zo ‘per ongeluk’ tegen het lijf te lopen of om express tegen hem aan te lopen, zodat je even lichamelijk contact hebt en je in ieder geval ‘sorry’ kan zeggen. Dit soort acties kunnen in eerste instantie onschuldig lijken, maar uiteindelijk leiden tot stalken. Net als bij andere verslavingen, kan je ervan overtuigd zijn dat je deze persoon nodig hebt om gelukkig te zijn en dat als je maar met hem of haar een relatie zou hebben, alles op zijn plek zal vallen en je eindelijk gelukkig bent. Deze overtuiging kan maken dat je alles in het werk gaat stellen om maar met deze persoon te kunnen zijn. Misschien ben je wel een hele dag bezig om deze persoon zelfs maar eventjes te kunnen zien.
Als het je lukt om wel een relatie te beginnen met de persoon op wie je verliefd bent, kun je deze gaan manipuleren om hem bij je te houden. Dit wordt ook wel controle genoemd, één van de hoofdsymptomen bij alle liefde gerelateerde verslavingen. In plaats van dat je ervan geniet dat je deze partner hebt en probeert om de beste versie van jezelf voor hem te zijn, ben je zo bang om hem te verliezen dat je nu alles in het werk stelt om hem bij je te houden. Zo kan je de ander schuldgevoelens aan gaan praten of een slecht gevoel geven over zichzelf, zodat hij je maar niet verlaat. Dit komt voort uit het gebrek aan vertrouwen in jezelf, want ondanks dat je liefde al bij je is en hij je dus leuk en goed genoeg vindt, geloof je hier niet in. Vaak ga je ook op zoek naar partners die zelf liefdesverslaafd zijn, met het gevaar dat je elkaar gaat controleren en je isoleert van de buitenwereld. of je gaat op zoek naar partners die het leuk vinden om controle over je te hebben en daarin vaak ook te ver gaan. De controle die de ander op jou uitoefent interpreteer jij als liefde, wat geen liefde is maar angst.
Kenmerken en symptomen van liefdesverslaving
Net als bij relatieverslaving, is het moeilijk alle kenmerken en symptomen van liefdesverslaving gedetailleerd in kaart te brengen. hoe deze tot uiting komen in jouw leven is immers heel persoonlijk en van veel meer factoren afhankelijk. Onderstaande 10 kenmerken zijn dan ook de veelvoorkomende, onderliggende kenmerken van liefdesverslaving, maar de manier waarop jij bijvoorbeeld je onzekerheid of afhankelijkheid uit, hangt van zowel jouw voorgeschiedenis, hechtingsstijl en karakter af, als dat van je partner.
10 kenmerken die vaak voorkomen bij mensen met liefdesverslaving zijn:
- Je hebt een diepgewortelde onzekerheid of gevoel van leegte en eenzaamheid;
- Je bent obsessief met de ander bezig;
- Je hebt een onrealistisch beeld van de ander als ‘de perfecte
persoon’; - Je stelt je afhankelijk op ten opzichte van je partner;
- Je hebt romantiek nodig om je goed te voelen;
- Je manipuleert (controleert) je partner om te krijgen wat je nodig hebt;
- Je laat je controleren door je partner in de hoop dat je krijgt wat je nodig hebt;
- Zonder liefdesperikelen voel je je ongelukkig;
- Je bent bang om alleen over te blijven;
- Je gaat net iets te ver met contact zoeken, waardoor je zelfs ‘per ongeluk’ iemand kan gaan stalken.