IPS Trajecten (Individuele Plaatsing en Steun)

De 8 principes van IPS op een rij:

  1. Regulier werk of opleiding is het doel
    Een gewone baan, waarop iedereen kan solliciteren, is bereikbaar voor mensen met een psychische of psychiatrische aandoening.
  2. Niemand wordt uitgesloten
    Iedere werkzoekende met een psychische aandoening (ongeacht diagnose, ernst van de symptomen of beperking, opname) die de wens heeft om te gaan werken in een gewone baan, kan aan een IPS-traject deelnemen.
  3. Integratie van toeleiding naar werk of opleiding en zorg
    IPS-trajectbegeleiders nemen deel aan en stemmen af met het GGZ-team dat de zorg of behandeling biedt.
  4. Voorkeur van werkzoekende staat voorop
    Keuzes rond werk of opleiding worden gebaseerd op de voorkeuren, kwaliteiten en ervaringen van de werkzoekende. Niet op wat een behandelaar of trajectbegeleider goed voor hem vindt.
  5. Ondersteuning rond werk en inkomen
    IPS-trajectbegeleiders helpen deelnemers aan goede, begrijpelijke informatie over de gevolgen van betaald werk voor inkomen, uitkering of toeslagen.
  6. Snel zoeken, snel plaatsen
    Geen training of werkervaring opdoen vooraf. Zo nodig volgt training op de werk- of opleidingsplek.
  7. Baan(kans)ontwikkeling
    IPS-trajectbegeleiders onderhouden systematisch een netwerk van werkgevers en opleidingsinstellingen die mensen met een psychische aandoening willen aannemen. Zij kennen die bedrijven en de vaardigheden waarnaar de werkgevers bij werknemers op zoek zijn.
  8. Blijvende ondersteuning
    Na plaatsing is individuele begeleiding beschikbaar zo lang als nodig en gewenst. Ook werkgevers kunnen worden begeleid.
IPS-Stappenplan

Werken met IPS

Wanneer iemand met begeleiding van een IPS-trajectbegeleider aan de slag gaat, biedt dit kansen voor de werknemer en voor de werkgever.

Werknemer
Denkt u na over weer aan het werk gaan, heeft u met IPS werk gevonden of krijgt u via IPS begeleiding op het werk, dan roept dat mogelijk vragen op. Op deze pagina’s vindt u meer informatie over werken met IPS. Natuurlijk kunt u ook bij de IPS-trajectbegeleider terecht.

Mensen die in een IPS-traject aan de slag zijn, kunnen gebruik maken van een speciaal ontwikkelde app. Met deze app kunt u een dagboek bijhouden, eigen tips vastleggen en reminders instellen, bijvoorbeeld: “De wekker zetten”. Ook kunt u via de app direct contact opnemen met uw IPS-trajectbegeleider.

Werkgever
Werkgevers met vragen over bijvoorbeeld subsidies, aanpassingen op of in het werk, de inwerkperiode, samenwerking met collega’s kunnen hiermee te allen tijde bij de IPS-trajectbegeleider terecht. Hij of zij is er niet alleen voor de werknemer, maar ook voor de werkgever.

Ips trajecten
ELMO IPS TRAJECTEN

Werknemer

Wens om te werken?
Ben jij in behandeling voor een psychische aandoening bij een GGZ-(behandel)team, heb je geen werk en wil je graag weer aan het werk? Of denk je na over het weer oppakken van opleiding of studie? Heb je wel werk, maar zoek je ondersteuning om het vol te houden? Dan is Individuele Plaatsing en Steun (IPS) geschikt.

Hoe ziet een IPS-traject eruit?
Je kaart je werk- of opleidingswens aan bij het team en vraagt om een afspraak met de IPS-trajectbegeleider. Samen bepalen jullie of een IPS-traject bij jouw wensen en mogelijkheden past. Aan het begin van een traject stel je samen met de IPS-trajectbegeleider een werkplan op. Daarin staan je voorkeuren, wensen en mogelijkheden rondom werk. Ook afspraken over de acties en de ondersteuning komen erin te staan, zoals hoe vaak je contact hebt met je IPS-trajectbegeleider, wie er verder bij het traject betrokken wordt, het leren omgaan met lastige situaties, of het oefenen van een sollicitatiegesprek. Belangrijk is om te bespreken wat je aan de werkgever vertelt over je psychiatrische achtergrond. Het streven is om binnen enkele weken de eerste contacten met werkgevers te leggen. Als je in een baan bent aangenomen, spreek je met je IPS-trajectbegeleider af hoe de begeleiding in je werk eruit gaat zien (jobcoaching). Ook je werkgever kan advies krijgen.

Misschien vind je pas de baan die precies past bij jou, nadat je al verschillende werkplekken geprobeerd hebt. Met de IPS-trajectbegeleider kun je het beëindigen van een baan bespreken en vervolgens op zoek gaan naar werk dat beter bij je past.
Alle stappen zijn uitgewerkt in een stappenplan IPS.

Wie betaalt IPS?
IPS is speciaal bedoeld voor mensen met een psychische aandoening die in zorg zijn bij een ggz-team. Een IPS-traject wordt deels uit de zorg (zorgverzekeraars) en deels uit re-integratiebudgetten in het sociaal domein betaald, door UWV en gemeenten. Zie Financiën en IPS.

Werkgever

Hoe heb ik als werkgever met IPS te maken?
Werkgevers die maximaal gebruik willen maken van het potentieel op de arbeidsmarkt hebben binnen hun bedrijf ok ruimte voor mensen met psychische klachten. Met de juiste begeleiding, toegesneden op de eigen werkplek en werkomgeving, kunnen de meeste mensen met een psychische aandoening goed aan de slag en hun talenten inzetten. Bij IPS kunnen ook de werkgevers rekenen op advies. Ga daarom in gesprek met een IPS-trajectbegeleider, als die zich bij u meldt.

Wat doet een IPS-trajectbegeleider voor werkgevers?
UWV, gemeente en IPS-trajectbegeleider helpen mee door zo veel mogelijk te ‘ontzorgen’. Werkbegeleiding en GGZ-behandeling staan naast elkaar. IPS-trajectbegeleiders combineren kennis van (lokale) bedrijven en arbeidsre-integratie met expertise in het ondersteunen van mensen met een psychische aandoening. U kunt erop vertrouwen dat IPS-trajectbegeleiders geschikte kandidaat-werknemers aandragen.
Heeft u vragen of advies nodig? Dan kan de IPS-trajectbegeleider u met raad en daad bijstaan.

In de reïntegratie vind je niet alleen een weg terug naar de arbeidsmarkt maar ook naar een hernieuwde ik, betere versie, betere jij.